Naslovnica Region Kako prepoznati produženi Covid i šta učiniti?

Kako prepoznati produženi Covid i šta učiniti?

372

Beograd — Simptomi koronavirusa kod većine inficiranih prolaze brzo, ali neki ljudi trpe dugoročne posljedice Covid-19. Produženi COVID-19 je termin koji opisuje posljedice infekcije virusom SARS-CoV-2 koje se nastavljaju sedmicama ili mjesecima nakon početne bolesti. Kako da prepoznate kod sebe produženi COVID-19, za Nova.rs objašnjava pulmolog dr Dejan Žujović.

Prije svega, važno je znati da ste u većem riziku od produženog Covida ukoliko ste bili hospitalizovani zbog Covida 19. Normalno je osjećati simptome koji prate Covid i mjesec dana nakon infekcije, ali ukoliko traju i poslije toga, morate otići ljekaru.

Dr Žujović objašnjava na koje simptome treba obratiti pažnju. Prije svega, to je ubrzan puls, čak i u aktivnostima koje ne iziskuju fizički napor.

„Neki od pacijenata primećuju ubrzan puls, preko 100, koji je konstantan problem. Pri uobičajenoj fizičkoj aktivnosti, kao što je hodanje po stanu, taj puls raste do 120, ili preko. U normalnoj situaciji to je puls kada vozite bicikl ili se penjete uz stepenice. Tako da osobe imaju osjećaj zamora, koji je produžen“, govori doktor za portal, prenosi N1.

Dr Žujović ukazuje da pored ubrzanog pulsa, produženi Covid prate i sljedeći simptomi: znojenje koje je pojačano i ne prolazi, umor, slabiji apetit i slabija tolerancija fizičkog napora.

Objašnjava da su produženi simptomi koji se javljaju kod nekih pacijenata očekivani – jer se to dešava kod svake virusne infekcije.

„Kada ste u dodiru s virusom, jedna od mogućnosti je da dođe do jedne uslovno rečeno ‘miroljubive’ koegzistencije između tijela i virusa. On ostaje u vašem tijelu i pravi problem, a imuni sistem ga ne prepoznaje i ne reaguje adekvatno. Onda dolazi do miokarditisa koji traje mjesecima, ili problema u plućima koji mogu da traju i duže od godinu dana“, kaže ljekar.

Još jedan problem je što je teško postaviti dijagnozu u tim slučajevima, jer PCR test uglavnom bude negativan.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)