Naslovnica Izdvojeno Kako je nastao koronavirus: “Priroda je pametnija od naučnika”

Kako je nastao koronavirus: “Priroda je pametnija od naučnika”

325
foto arhiva

Sarajevo — Kako se novi koronavirus koji uzrokuje bolest Covid-19 širi našom planetom, a broj oboljelih premašuje 339.000, dezinformacije se šire gotovo jednako brzo. Jedan mit je i da su ovaj virus, nazvan SARS-CoV-2, napravili naučnici te da je pobjegao iz laboratorija u Wuhanu u Kini, gdje je počela epidemija.

Nova analiza SARS-CoV-2 možda će konačno pojasniti odakle dolazi novi koronavirus, prenosi portal Klix.ba.

Istraživači su uporedili genom novog koronavirusa sa sedam ostalih koronavirusa za koje se zna da inficiraju ljude – SARS, MERS i SARS-CoV-2, koji mogu uzrokovati teška respiratorna oboljenja, zajedno sa HKU1, NL63, OC43 i 229E, koji obično izazivaju samo blage simptome, piše Live Science.

“Naše analize jasno pokazuju da SARS-CoV-2 nije laboratorijski konstrukt ili namjerno izazvan virus”, navodi se u članku naučnog časopisa.

Kristian Andersen, vanredni profesor imunologije i mikrobiologije, zajedno sa svojim kolegama pogledao je genetski predložak proteina šiljaka koji strše na površini novog koronavirusa. SARS-CoV-2 koristi te šiljke da se nakači na vanjske zidove ćelija svog domaćina i potom uđe u te ćelije. Naučnici su pogledali sekvence gena odgovorne za dvije ključne karakteristike ovih šiljaka – način na koji se zakače na domaćina te kako omoguće ulazak virusa u ćelije.

Ta analiza pokazala je da se dio šiljka, nazvan udica, razvio kako bi ciljao na receptor s vanjske strane ljudskih ćelija naziva ACE2, koji učestvuje u regulaciji krvnog pritiska. Virus je toliko efikasan u vezivanju s ljudskim ćelijama da su istraživači rekli kako su proteini šiljaka kod SARS-CoV-2 rezultat prirodne selekcije, a ne genetskog inženjeringa.

SARS-CoV-2 je usko povezan s virusom koji izaziva teški akutni respiratorni sindrom (SARS), a koji je odjeknuo širom svijeta prije gotovo 20 godina. Naučnici su proučavali kako se SARS-CoV razlikuje od SARS-CoV-2. Tu dolazimo do podatka da u kompjuterskim simulacijama mutacije u SARS-CoV-2 ne djeluju baš dobro pri pomoći virusu da se veže za ljudske ćelije. Da su naučnici namjerno napravili ovaj virus, ne bi odabrali mutacije za koje računarski modeli sugerišu da neće raditi, piše Live Science. Međutim, ispostavilo se da je priroda pametnija od naučnika, a novi koronavirus pronašao je način da bude potpuno drugačiji od svega što bi naučnici mogli stvoriti, pokazalo je istraživanje.

Kompletan članak je na ovom linku.

(StarMo)