Naslovnica Život Kako je nastao corona virus? Možda nikada nećemo saznati!

Kako je nastao corona virus? Možda nikada nećemo saznati!

139

Washington — Američke obavještajne agencije smatraju da se “možda nikada neće utvrditi stvarno porijeklo koronavirusa”, te su zaključile da “nije stvoren kao biološko oružje”.

Ovo je objavljeno nakon ažurirane procjene o tome gdje je virus nastao. Zaključeno je da su “uvjerljive” pretpostavke o tome da je virus prenijet sa životinje na čovjeka ili da je iscurio iz laboratorija.

Ali, prema pisanju BBC-a, “nema dovoljno informacija kojima bi se postigao konačni zaključak o ovom pitanju”.

U jednoj agenciji naveli su da je “umjereno vjerovatno” da je virus iscurio prilikom laboratorijske nesreće tokom eksperimentisanja ili testiranja nad životinjama u kineskom Wuhanu.

Naglašeno je da nadležni u Kini “nisu bili svjesni postojanja virusa sve dok nije počela pandemija”. Zaključeno je da Kinezi ometaju globalnu istragu i da ne žele dijeliti informacije o porijeklu koronavirusa.

Vlasti najmnogoljudnije države svijeta porijeklo ovog virusa dovode u vezu sa pijacom morskih plodova u Wuhanu. To neke naučnike navodi na zaključak da je virus prenijet sa životinje na čovjeka.

Pojedini američki mediji su ranije ove godine objavili da postoje dokazi da je koronavirus slučajno iscurio iz laboratorija u Wuhanu. Predsjednik Biden je u maju ove godine od obavještajaca tražio da istraže porijeklo koronavirusa, a to je značilo da se provjeri i teorija o tome da je iscurio iz kineskog laboratorija. Kinezi odbacuju ovu teoriju.

(StarMo)