Naslovnica Život Kako je bilo u Britaniji, Njemačkoj…

Kako je bilo u Britaniji, Njemačkoj…

354
Vatromet u Londonu; foto: agencije

London/Berlin — Građani Londona i turisti dočekali su 2020. godinu posmatranjem spektakularnog vatrometa s obala reke Temze.

Zvona sa Big Bena označila su ulazak u Novu godinu, iako se tokom većeg dijela godine nisu oglašavala zbog radova na konzervaciji kule.

U Edinburghu, glavnom gradu Škotske, proslava je počela još u ponedjeljak uveče, paradom na kojoj su okupljeni svjetlima formirali ogroman simbol dvije osobe koje prijateljski pružaju ruku jedna drugoj.

Bezbjednost je u oba grada i širom Velike Britanije podignuta na viši nivo, poslije ubistva dvije osobe u napadu na London Bridgeu krajem novembra, prenosi federalna.ba.

Britanska policija je uhapsila pet muškaraca osumnjičenih za terorizam, ali je saopštila da hapšenja nisu povezana s napadom na London Bridgeu ni sa proslavom Nove godine.

Nijemci ušli u 2020. sa strepnjom, strahom i nadom

Na glavnim gradskim trgovima u Njemačkoj građani su dočekali Novu 2020. godinu uz vatromete i svjetlosne efekte.

Mnogi Nijemci ulaze u Novu godinu sa strepnjom, strahom i nadom, nakon potvrde da je prethodna decenija bila najtoplija zabilježena u Njemačkoj i uz nove izazove sa kojima se suočava vladajuća koalicija, prenio je Deutsche Welle.

Vatromet iznad Brandenburške kapije u Berlinu bio je jedan od najvećih u zemlji, međutim, ulaz na najveću i najpoznatiju proslavu, prema navodima organizatora bio je zatvoren već u 19 sati, kako bi se izbjegla velika gužva.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u novogodišnjem govoru pozvala je građane da budu smjeli, da imaju samopouzdanja i budu spremni na novi način razmišljanja.

“Dvadesete godine mogu biti dobre godine. Iznenadimo sami sebe time šta sve možemo. Promjene na bolje su moguće ako se otvoreno i odlučno upustimo u nove stvari”, rekla je njemačka kancelarka.

U 15. novogodišnjem govoru, Merkel je kao izazove u 2020. navela klimatske promjene, digitalizaciju i migracije.

(StarMo)