Naslovnica Mostar Kajtaz: Gradonačelnika Mostara su trebali birati građani!

Kajtaz: Gradonačelnika Mostara su trebali birati građani!

278

Nakon svakih izbora (ako ih bude!?) u Mostaru uvijek jedna te ista priča. Dogodi se politička kriza većih ili manjih razmjera, zbog izbora gradonačelnika.

Strasti se uzburkaju, tenzije podignu do neba. Javnost u gradu se podijeli po nacionalnim šavovima – piše novinar i analitičar Faruk Kajtaz na svom blogu IZA SCENE.

Nova garnitira nije niti krenula pošteno na posao u Gradsko vijeće, a već se (opet) suočila sa velikom krizom. A svega toga i tih tenzija nije trebalo niti biti da je bilo više političke mudrosti i hrabrosti da se u okviru izmjena Izbornog zakona usvoji i model neposrednog izbora gradonačelnika. Sa posebnog glasačkog listića.

Ima više razloga za takav izborni model.

Prije svega, neposredni izbor je definitivno demokratičnije rješenje od posrednog, poludirigovanog izbora iz sastava Gradskog vijeća. Osim toga, neposredno izabrani gradonačelnik bi bio puno samostalniji i snažniji politički fakor sa izbornim legitimitetom građana, a ne nategnute, ove ili one, većine u Gradskom vijeću.

Neposredan izbor prvog čovjeka grada otvorio bi i puno širi prostor za javnu promociju više vrsta politika i kandidata. Sa ili bez podrške političkih stranaka, njihovih mašinerija ili pridruženih satelita i koalicija.

Ko kaže da bi se sve to opet svelo na dva (nacionalna) bloka?

Možda bi to tako i bilo u prvom izbornom procesu, ali bi kasnije sigurno došlo do pluralizacije političke scene i pojave više kandidata, koji bi se nametali u idejama i programima. U javnom i obavezujućem dijalogu, a ne na način da se pod okriljem stranke samo čeka da se uđe u Vijeće, a da je onda „sve moguće“.

Gradonačelnik izabran na izborima je i standard kome se teži i u svim demokratskim društvima, obzirom na simboličku i stvarnu važnost takve pozicije, koja predstavlja Grad, a u slučaju Mostara donosi i potpisuje gotovo sve važne odluke.

Da zaključim.

Opet je propuštena prilika da se mostarska politička scena do kraja demokratizira i uvedu viši politički i javni standardi. Opet smo svjedoci krize, koja (re)producira samu sebe…

A moglo je, da se htjelo – biti drugačije. Kunu se u Evropu (Europu), a tamo….

(StarMo)