Naslovnica Mostar Kada siromašni dobiju na lutriji…

Kada siromašni dobiju na lutriji…

166

Mostar — U okviru međunarodne kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2022.” na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru odigrana je u petak uveče predstava “Prah” autora Györgya Spiróa, u režiji Miralema Zupčevića, nastala u koprodukciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo i Altteatra. U predstavi igraju Gordana Boban i Mirsad Tuka.

“U predstavi se radi o bračnom paru koji je na rubu siromaštva, te pokušava svojoj djeci obezbijediti ‘kakav-takav’ život i dogodi se da muž dobije glavni zgoditak na igrama na sreću. Tokom predstave njih dvoje razmišljaju o tome šta sve pozitivno i negativno donosi ta novina u njihovom životu.

Predstava je vrlo emotivna, jedan čitav dijapazon, lepeza raznih emocija, od ekstremne radosti i veselja do straha od toga šta bi se sve moglo desiti sa tim velikim novcima u njihovoj kući. Mislim da se publika jako prepoznaje. Ja vjerujem da svi mi nekad sanjamo da nam se desi da te ‘lake pare’ zaradimo. Suština je u tome, zapravo, da sreća možda leži ipak negdje drugo”, istakla je glumica Gordana Boban.

Predstava je do sada odigrana više od četrdeset puta.

Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Adisa Vatreš Selimović, muziku Irena Popović Dragović, a dizajn plakata Naida Begović Čelik.

Naredni sadržaj u okviru “Mostarskog ljeta” slijedi u nedjelju, 3. jula, kada će na sceni Pozorišta lutaka Mostar biti izvedena predstava “Zlatokosa” u režiji Jelene Đorđević, sa početkom u 11 sati. U predstavi igraju Nina Popović, Ali Kamer Aksoy, Diana Ondelj Maksumić i Serđo Radoš.

(StarMo)