Naslovnica Mostar “Kada se spomene bilo kakva politika, mladi često…”

“Kada se spomene bilo kakva politika, mladi često…”

118

Mostar — U Mostaru je u petak obilježen Međunarodni dan mladih na temu “O nama s nama”, a u okviru projekta “Misli, uči, odluči i poruči”.

Tim povodom, u organizaciji Udruženja za edukaciju i razvoj “Dignitet” te uz saradnju sa Vijećem mladih Grada Mostara, u prostorijama Gradske vijećnice održana je prezentacija koju su pripremili mladi, kao i panel rasprava.

Predsjednik Vijeća mladih Grada Mostara Zaim Mehić kazao je za Fenu kako je ovo sjajna prilika mladima predstaviti šta se radi u ovome gradu, pa i u cijeloj Bosni i Hercegovini, te kakvo je stanje i položaj mladih u našem društvu.

“Mladi iz Mostara, ali i BiH, odlaze u velikom broju jer ovdje nemaju perspektivu. Mislimo da će mladi dobiti priliku, ali se trebaju potruditi da doprinesu cijelom radu našeg društva jer oni mogu društvo učiniti boljim, a kako ne bi imali potrebu odlaziti iz ove zemlje”, smatra Mehić.

Dalje je pojasnio kako Zakonom o mladima Federacije BiH, a sličan postoji i u Republici Srpskoj, mladi imaju priliku udružiti se i organizirati kroz omladinske organizacije, kasnije kroz Vijeće mladih svoje općine, grada, kantona, a potom i Federacije BiH.

“Imaju priliku da kroz Gradsko vijeće, kantonalnu Skupštinu i više nivoe vlasti učestvuju u kreiranju boljih prilika, kako za mlade, tako i za ostale stanovnike naše zemlje. Nažalost, još uvijek nisu svjesni da mogu toliko uticati na kreiranje društveno-političke slike. Kada se spomene bilo kakva politika, mladi često dobiju odbojnost i ne žele biti dio toga. Odlaze jer ne vide perspektivu i ne misle da mogu promijeniti stanje”, istakao je Mehić.

Potpredsjednica Udruženja “Dignitet” Aida Kajan dodala je kako sama činjenica da mladi odlaze iz naše zemlje ukazuje na to da je stanje alarmantno i da se hitno moraju poduzeti određene mjere kroz institucionalne, državne vlasti kako bi se mladima pružile prilike da ostvare svoje potencijale.

“Svjedočimo velikom broju odlaska mladih što ukazuje na njihovo nezadovoljstvo, ali na neki način i protest državi. Zaista je došlo kranje vrijeme kada moramo razmišljati za dobrobit mladih jer na njima budućnost ostaje. Oni moraju biti nosioci i kreatori društvenih promjena”, smatra Kajan.

Dalje ističe kako mladi mogu uticati na društveno-političko stanje u našoj zemlji jer su oni, kaže, riznica znanja i potencijal.

“Trebamo im dati priliku i mogućnost da se njihov glas čuje. Zato danas, u Vijećnici Grada Mostara, želimo poslati poruku javnosti da se čuje glas mladih. Želimo da se čuju njihova prava i njihovi problemi kako bi se konačno počeli rješavati”, naglasila je Kajan.

Projekat “Misli, uči, odluči i poruči!” provodi se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, koji finansira Evropska unija (EU) i sufinansira Grad Mostar, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1999. godine donijela je rezoluciju o proglašenju Međunarodnog dana mladih, kojeg razna udruženja širom svijeta obilježavaju raznim aktivnostima, a sve u cilju promocije njihovih znanja, vještina i sposobnosti.

(StarMo)