Naslovnica Život Kada će ova pravila doći i do nas?

Kada će ova pravila doći i do nas?

593

London — Nova pravila mogla bi označiti kraj kulture “bacanja” u kojoj se proizvodi kupuju, kratko koriste, a onda odbace.

Pravila će se primjenjivati na široki pojas svakodnevnih stvari kao što su mobilni telefoni, tekstilni proizvodi, elektronika, građevinarstvo i pakovanje.

Nove regulative će omogućiti da proizvodi budu osmišljeni i proizvedeni da traju, ali i da su popravljivi kad se pokvare, prenosi BBC.

To bi trebalo značiti da će vaš mobilni telefon trajati duže i biti lakši za popraviti. To bi posebno moglo se odnositi na slučajeve ako se pokvari ekran ili vaša baterija treba punjenje.

BBC navodi da se radi o pokretu u cijelom svijetu, pod nazivom, “Pravo na popravku”. Plan predstavlja Evropska komisija.

A sve je to dio “najambicioznijeg i najsveobuhvatnijeg prijedloga” – kako je to nazvala jedna ekološka grupa – za smanjenje uticaja na prirodnu okolinu i klimu stvari koje koristimo i nosimo.

Cilj prijedloga je da proizvodi povoljni po okolinu postanu standard. To bi moglo značiti da će proizvođači morati koristiti šarafe umjesto ljepila za sastavljanje dijelova.

Pravila će se nositi sa pojavom poznatijom pod nazivom “prerano odbacivanje”, sindromom u kojem proizvođači namjerno prave robe malog vijeka trajanja kako bi prisilili kupce da kupe noviji model.

“Ova strategija je prilika koja se dobija jednom u generaciji da se promijeni način na koji proizvodimo, koristimo i odlažemo naše proizvode na način koji je na korist ljudima i planeti”, objavila je ekološka grupa Evropski ekološki biro (EEB).

Ona poziva evropske političare da te planove pretvore u stvarnost.

(StarMo)