Naslovnica Mostar Kada će doći do izmjena Statuta Mostara?

Kada će doći do izmjena Statuta Mostara?

476

Sarajevo/Mostar — Nakon političke sage oko izbora u Mostaru, na potezu su vijećnici i izmjena Statuta nametnutog prije 17 godina, koji je još na snazi.

Svoje prijedloge vijećnici tek trebaju dostaviti, potom razmatrati, a onda dvotrećinskom većinom i usvojiti. Međutim, neke se ključne stvari izmjenom Statuta ne mogu promijeniti, objavio je BHT.

Postavlja se pitanje šta će se onda mijenjati?

Izmjene Statuta Grada Mostara bile bi uglavnom tehničke, a morat će se uskladiti s presudom Ustavnog suda iz 2010. godine. Također bi se odnosile i na mjesne zajednice kojima nije utvrđena nadležnost, te na promjene koje se ogledaju u potrebama grada i građana.

“Godine 2004. je on nametnut, štošta se promijenilo i nije prepoznato ovakvim statutom koji je i dalje na snazi. Očekujem da će se i javnost aktivnije uključiti u to, jer je statut dokument na kojem počiva cijeli grad”, izjavio je za BHT Slaven Zeljko, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Mostar.

Po mnogo čemu je Mostar takozvani slučaj, pa i po svom Statutu. Preko ovoga grada očito se prelama dugogodišnja politička borba i sučeljavanje. Vijećnici se slažu da su izmjene neustavnog i nametnutog Statuta potrebne, kako bi Mostar bio funkcionalni, evropski grad, kakvog ga vide u budućnosti.

“Od potpune nacionalne ravnopravnosti, potpune funkcionalne uprave Mostara. Statut vidimo kao model koji bi bio i za ostale multietičke sredine. Prvenstveno mislimo i na Travnik, jer je uređenje Mostara i Travnika prema Washingtonskom sporazumu počivao na istim načelima”, smatra Slaven Bevanda, redsjednik Komisije za statut u Gradskom vijeću Mostara (HRS).

“Kao jedan normalan evropski grad, sa svim specifičnostima Washingtonskog i Dejtonskog sporazuma. Tu imamo kvote za sve narode, izbor gradonačelnika. Direktan izbor zahtjeva izmjene Ustava Federacije. Mi nemamo ništa protiv, al kada se ostvare pretpostavke na većim nivoima vlasti”, kaže Adil Šuta, odbornik u Gradskom vijeću Mostara (SDA).

Sama izmjena Statuta ne može uticati na izbor gradonačelnika. Dok ga u drugim gradovima naše zemlje građani biraju direktno, u Mostaru to rade vijećnici. Da bi se to promijenilo, potrebno je mijenjati Ustav Federacije BiH.

“Opet još jedna specifičnost i posebnost za Grad Mostar. Bilo bi dobro kad bi mogli u okviru grada uređivati sve odnose u Mostaru, a ne da imamo ovakve specifičnosti koje se provlače još od Washingtonskog i Dejtonskog sporazuma”, dodaje Slaven Zeljko, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Mostar.

Prema razmišljanju profesora ustavnog prava Nurke Pobrića, idealno bi bilo kada bi Grad Mostar bio jedna izborna jedinica, kao što je slučaj i sa svim ostalim gradovima u BiH.

“S tim što bi eventualno broj konstitutivnih predstavnika i ostalih bio minimalno zagarantiran, bez obzira na izborni rezultat, i da se gradonačelnik bira od strane građana”, govori Nurko Pobrić, profesor ustavnog prava.

Sagovornici BHT-a su u jednom složni. Za izmjene Ustava Federacije Bosne i Hercegovine kojim bi građani direktno birali gradonačelnika, kao i svi ostali u BiH, smatraju da za sada nema političke volje.

“Ja ne znam koliko je u ovom trenutku među političkim odnosima u Sarajevu na bošnjačkoj političkoj sceni uopće realno da se pristupi bilo kakvoj izmjeni Ustava FBiH”, tvrdi Slaven Bevanda predsjednik Komisije za statut u Gradskom vijeću Mostara (HRS).

“Mislim da u ovom trenutku to nije realno”, smatra Adil Šuta, odbornik u Gradskom vijeću Mostara (SDA).

Dok se vijećnici zalažu da grad na Neretvi postane i evropski biser, ostaje realno pitanje kada će i kako on to postati. Pred novim vijećnicima, ali i pred višom politikom je izazovan cilj – kako Mostarcima osigurati prosperitet i bolju budućnost i može li prvi korak ka tom cilju biti izmjena Statuta, navodi BHT.

(StarMo)