Naslovnica BiH Kad ratni zločinci pišu knjige…

Kad ratni zločinci pišu knjige…

606

Tuzla — Ni nekoliko dana nakon promocije knjige “Tuzlanska kapija – režirana tragedija’’, koja je u organizaciji Ministarstva odbrane Srbije održana u Beogradu i koja negira sudsku presudu i zločin, ne smiruju se reakcije građana, pojedinaca, ali i roditelja ubijene djece.

Ovom knjigom je, istaknuto je danas, po ko zna koji put lažima dirnuto u najveću ranu Tuzle.

Danas su protestovali i mladi Tuzle, na mjestu gdje 25. maja 1995. godine granatom sa Ozrena, sa položaja Vojske RS-a ugašen 71 mladi život i gdje je oko 200 ljudi ranjeno.

Zločin koji se dogodio na Kapiji prije 23 godine najbolnija je rana u novijoj historiji Tuzle. Odata je počasti svim žrtavama, ali i osude za, kako je navedeno, sramne promocije knjige koja negira zločin koji se dogodio.

“Nek Vučić i taj Ilija Branković dođu u Tuzlu, pa nek odu na dječiji mezar na Slanu Banju da se uvjere. Pitala bih ga kako bi on reagovao za svoje dijete da takvo nešto bude, da negira i da piše knjigu”, kaže Zekija Beganović, majka ubijenog Adnana, prenosi federalna.ba.


Osim građana, članova porodica ubijene djece i preživjelih, protestu na Tuzlanskoj kapiji su prisustvovali i članovi Vijeća mladih Tuzle koji su i organizirali okupljanje.

“Cilj je podsjećanje na sve ono što se dogodilo na Kapiji tog kobnog 25. maja, ali i da ne dozvolimo bilo kakav tip negiranja činjenične historije”, istakla je Asja Dizdarević, predsjednica Vijeća mladih Grada Tuzle.

“Mladi Tuzle traže od zvaničnih institucija države Srbije Aleksandra Vučića i Ane Brnabić da se ograde od promocije ove knjige i da konačno krenu da poštuju sudske presude ukoliko zaista žele pomirenje”, poručio je Adi Selman, član UO Vijeća mladih Grada Tuzle.

Promociju knjige danas je još jednom osudio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

“Skandalozno! Ratni zločinac koji je počinio ratni zločin u Hrvatskoj i osuđen za ratni zločin u Zadru piše knjigu kojom brani ratnog zločinca koji je počinio ratni zločin u Bosni i Hercegovini, u Tuzli, a pod pokroviteljstvom Vlade Srbije”, naglasio je Imamović.

Uprkos pravosnažnoj sudskoj presudi kojom je ratni zločinac Novak Đukić osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva, on je prije pet godina pobjegao u Srbiju i od tada je nedostupan organima gonjenja naše zemlje.

(StarMo)