Naslovnica Mostar Južna gradska zona: Park, igrališta, mali podvožnjak…

Južna gradska zona: Park, igrališta, mali podvožnjak…

649

Mostar — Na području novog mostarskog naselja, poznatijeg kao Dolina sunca, u proteklom periodu provedeno je niz aktivnosti na uređenju tog kvarta, koji se nalazi na južnom izlazu iz same gradske zone.

Naime, na inicijativu stanovnika naselja Dolina sunca, izvođeni su radovi na uređenju dvorišta ispred zgrada, koje se nalaze u tom naselju.

Vrijedni stanari su svojim trudom, dijelom vlastitih finansijskih sredstava i uz pomoć određenih kompanija, kao što je Velbos d.o.o., uspjeli realizovati navedenu akciju, te shodno tome, kreirati ugodan ambijent za životnu svakodnevnicu.

Prema riječima Harisa Idriza, jednog od pokretača i inicijatora ove pozitivne priče, stanovnici Doline sunca su uspjeli izgraditi park, koji uključuje tobogan, ljuljačke, klackalice, pješčanik, i još mnoštvo sadržaja za najmlađe.

Kako ističe Idriz, ovo je tek početak jednog pozitivnog projekta, koji će u budućnosti podrazumijevati izgradnju fudbalskog i košarkaškog igrališta, dok je uz pomoć lokalnih predstavnika mjesne zajednice Luka II i Javnog preduzeća (JP) Komunalno, asfaltiran prostor na kojem je planirana realizacija i izgradnja navedenih igrališta.

Inače, što se tiče južne gradske zone, niz infrastrukturnih projekata realizuje se i u mostarskom naselju Opine.

“Na inicijativu Udruženja građana (UG) Opine, radnici Elektrodistribucije su razmontirali željezne konstrukcije starog dalekovoda koji nije funkcionisao preko 25 godina, te je kao takav predstavljao problem i opasnost za mještane. Osim toga, inicirali smo sanaciju propalih i neefikasnih šahtova na ulicama našeg naselja, kao i asfaltiranje trotoara”, ističe predstavnik građana naselja Opine, Salko Isić.

Pored toga, na inicijativu aktivista UG Opine saniran je i ogromni problem u vidu takozvanog malog podvožnjaka, koji je u prošlosti bio neefikasan i neprohodan pri lošim vremenskim uslovima. Cilj te aktivnosti je bilo dugoročno rješenje ovog problema, te omogućavanje normalne prohodnosti i saobraćaja kroz mali podvožnjak, posebno nakon obilnih padavina.

Kako ističu predstavnici mjesne zajednice, ključni cilj realizacije projekata jeste briga o lokalnom stanovništvu, ali i doprinos pozitivnijem i kvalitetnijem ambijentu za sve stanovnike ovog područja.

(StarMo)