Naslovnica Život Južna Australija: Broj slučajeva 22, šest dana zatvaranja

Južna Australija: Broj slučajeva 22, šest dana zatvaranja

141
foto: agencije - ilustracija

Adelaide — Nakon sedam mjeseci bez lokalne transmisije, iznenadna pojava covida-19 u Južnoj Australiji, dovela je do ulaska u strogi šestodnevni karantin, kako bi se virus stavio pod kontrolu, najavio je u srijedu premijer Steven Marshall.

“Od ponoći naša zajednica mora zastati šest dana”, rekao je Marshall novinarima u Adelaideu. “Široki niz restrikcija uvest će se kako bi se u zajednici smanjila mobilnost i time spriječila zaraza i uništio virus”, prenose hrvatski mediji.

Zemlja u kojoj živi oko 1.7 miliona stanovnika, zabilježila je dva nova slučaja zareze covidom-19 u srijedu, zbog čega je broj potvrđenih slučajeva porastao na 22.

Sve zaraze povezane su s epicentrom na sjeveru glavnog grada Adelaidea. Od ponoći, u zemlji će stati život, a lokali, restorani brze hrane i univerziteti će se zatvoriti.

Gdje god da se stanovnici Južne Australije zateknu kad restrikcije stupe na snagu, tamo moraju ostati šest dana.

Stanovnicima neće biti dozvoljeno da napuštaju svoje domove zbog fizičkih aktivnosti, a samo će jedna osoba iz domaćinstva smjeti jednom dnevno otići u trgovinu po namirnice.

Izvan domova bit će obavezno nošenje maski. Smith je upozorio da se u trgovinama namirnice panično ne kupuju te da će policija biti u pripravnosti.

Vlasti će djelovati ako dođe do bilo kakvih nereda, rekao je.

Škole i vrtići bit će otvoreni samo nužnim radnicima. Bit će zabranjena regionalna putovanja, vjenčanja i pogrebi.

“Moramo djelovati brzo i odlučno”, rekao je premijer. “Ne štedimo napor da ovaj virus uništimo u našoj državi. Djelujmo snažno i odmah.”

(StarMo)