Naslovnica Život Južna Afrika: Pokopan Desmond Tutu

Južna Afrika: Pokopan Desmond Tutu

129
Desmond Tutu

Cape Towwn — U katedrali St. Georga u Cape Townu danas je obavljena sahrana jednog od najpoznatijih boraca aparthejda, nadbiskupa Desmonda Tutua.

On je preminuo prošle nedjelje u 90. godini života. Sprovod je bio skroman kako je i sam Tutu želio.

Tokom sedmice diljem zemlje održane su mnoge ceremonije žalosti u njegovu spomen. Porodica i prijatelji preminulog okupili su se danas u katedrali St. Georga u Cape Townu, gdje je Tutu dugi niz godina vodio borbu protiv brutalnog režima bijele manjine u Južnoj Africi.

Tutu je bio poznat, između ostalog, i po svojoj skromnosti, pa je stoga želio jednostavnu pogrebnu ceremoniju, uključujući najjeftiniji kovčeg i donacije u dobrotvorne svrhe umjesto svijeća i cvijeća. Također je odlučio kremirati svoje tijelo posebnim, ekološki prihvatljivim postupkom zvanim aquamation, a svoj pepeo pohraniti iza propovjedaonice u katedrali, gdje je služio kao nadbiskup 35 godina, prenosi britanski BBC.

Pogrebu je prisustvovalo niz uglednih ličnosti, uključujući bivšu irsku predsjednicu Mary Robinson i udovicu Nelsona Mandele Graco Machel te udovicu posljednjeg južnoafričkog predsjednika iz doba apartheida, Fredericka Willema de Klerka, koji je preminuo u novembru. Međutim, zbog svoje poodmakle dobi i ograničenja, jedan od Tutuovih najboljih prijatelja, Dalaj Lama, nije otputovao u Južnu Afriku.

Desmond Tutu smatran je jednim od najpoznatijih južnoafričkih boraca aparthejda uz Nelsona Mandelu.

(StarMo)