Naslovnica Region Jutros mirno u Podgorici

Jutros mirno u Podgorici

405
foto: RTCG.me

Podgorica — Saobraćaj u Podgorici je jutros normalizovan, nakon cjelodnevne blokade grada zbog nenajavljenih protesta protivnika Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je rano jutros usvojen uz povišene tenzije, incidente i privođenja poslanika opozicionog Demokratskog fronta (DF).

U gradu je mirno, a sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske SPC i nekoliko stotina pristalica te crkve koji su se od juče u znak protesta okupili na jednoj od glavnih gradskih saobraćajnica, razišli su se rano jutros pošto je Skupština izglasala zakon, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Policija je deblokirala ulazne i izlazne saobraćajnice ka Podgorici i iz nje, koje su juče u znak protesta, a na poziv DF-a blokirale pristalice tog saveza, prenosi Beta. Policija je privela oko 20 ljudi zbog blokade saobraćaja, izvijestili su mediji u četvrtak.

U policiji, po navodima medija i dalje traje saslušanje 18 poslanika DF-a uhapšenih poslije sinoćnjeg incidenta u Skupštini Crne Gore, uoči izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Poslanici DF su tokom rasprave o zakonu pozvali na sukobe, a pošto su poslanici vladajuće većine odbili amandmane Mitropolije crnogorsko-primorske na zakon, izazvali teške incidente u Skupštini. Oni su u skupštinskoj sali bacili pirotehničko sredstvo, lomili inventar, gađali bocama poslanike vladajuće većine i opozicione SDP, te fizički nasrtali na njih.

Zbog toga su privedeni u policiju, a predsjednik Skupštine Ivan Brajović im je izrekao mjeru zabrane prisustva sjednici u narednih 15 dana.

Nakon hapšenja, poslanici vladajuće većine i opozicione SDP su usvojili zakon.

(StarMo)