Naslovnica BiH Jurić: Policijski čas u slučaju…

Jurić: Policijski čas u slučaju…

183
Andrea Jurić

Sarajevo/Mostar/Široki Brijeg — Loša epidemiološka situacija je i na jugu zemlje. U HNK-u se bilježi 338 oboljelih osoba u posljednja 24 sata, a najviše njih iz Mostara – čak 214.

Posebno zabrinjavajuća situacija je u susjednom Zapadnohercegovačkom kantonu, u kojem na sedmičnoj incidenci se broji preko 200 oboljelih osoba. Tamo se razmatra uvođenje nekih strožijih mjera, a direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHK-a Andrea Jurić kaže da bi najbolja mjera bila uvođenje sedmodnevnog policijskog časa.

“Ona mjera koja se pokazala do sada jedinom značajno efikasnom jeste policijski sat i u slučaju preopterećenja zdravstvenog sistema do mjere da više ne može pružati pomoć, mislim da će policijski sat biti prva veća mjera koju ćemo donijeti. Ukoliko se situacija pokaže gorom nego sad, odnosno da tendencija bude visokog rasta u narednih sedam dana, sigurno da ćemo neku od ozbiljnijih mjera definitivno povući”, kazala je.

Prema posljednjim uputama resornog Ministarstva, u HNK-u dato je operativnim timovima srednjih i osnovnih škola da oni odluče na koji način će se izvoditi nastava u drugom polugodištu. Za sada oni učenici koji pohađaju nastavu po hrvatskom planu i programu sjeli su u klupe još u ponedjeljak.

Redovno se odvija nastava, neometano. Međutim, jedina škola u kojoj se bilježi prelazak na online nastavu je škola Fra Didaka Buntića u Čitluku. FTV danas saznaje da istu takvu mjeru razmatraju u općini Prozor-Rama. Naime, veliki broj učenika i profesora u srednjoj školi je inficiran, te postoji velika vjerovatnoća da će u ponedjeljak već preći na online model izvođenja nastave, prenosi federalna.ba.

(StarMo)