Naslovnica BiH Jurić: Doći će do pogoršanja stanja

Jurić: Doći će do pogoršanja stanja

286

Sarajevo/Široki Brijeg — Jesu li svadbe, porodična slavlja i druženja glavni uzork povećanja broja zaraženih od pandemije korona virusa, o tome je za televiziju N1 govorila epidemiologinja Andrea Jurić.

Kako je kazala gošća emisije Dan uživo, Zapadnohercegovački kanton već skoro tri sedmice bilježe pad broja oboljelih.

”Trenutna situacija na području kantona u kojem ja vodim taj javni sektor – ZHK, je da već 19. dan zaredom bilježimo pad broja oboljelih. Imamo neke male, sitne skokove koji su rezutlat nepoštivanja mjera. Situacija u susjednom Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije nimalo zadovoljavajuća”, ispričala je gošća N1.

Govoreći o budućnosti, ona je rekla da će doći do pogoršanja stanja.

”Naravno, doći će do pogoršanja stanja, a jedan od tih razloga su i vremenske prilike. Hladno vrijeme nas prisljava da boravimo u zatvorenom prostoru. Bliži kontakti će biti češći, zagrijavanje prostorija isušuje zrak, isušivanje oštećuje gornje dijelove disajnog sistema. Imamo i pojavu sezonske gripe i javit će se jedna konfuzija među ljudima i povišena temperatura će djelovati na način da će svi htjeti da se testiraju na koronu. To će previše opteretiti zdavstveni sistem koji je već sada na brojnim mjestima na svojim maksimalnim kapacitetima”, ispričala je Jurić.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)