Naslovnica Politika Juri li svijet u pravcu “digitalne diktature”?

Juri li svijet u pravcu “digitalne diktature”?

667
foto arhiva

piše: Faruk Kajtaz

Mostar — Neki novi „vrli budući svijet“, sigurno neće biti onakav, kakav je bio prije početka pandemije koronavirusa. Opšta je to ocjena sviju; od futurologa, do političara i sociologa.

Samo je pitanje koliko će te promjene biti drastične i u kojem ćemo tačno smjeru odvesti naša društva, nacije, države i planetu. Ipak, jedno je sigurno, svjet nakon koronavirusa će biti puno više umrežen, kontroliran i nadziran.

Ko je spomenuo Orwella?

Već sada neke od država su posegnule za, koliko do juče, futurističkim metodama nadzora stanovništva, pravdajući taj potez potrebom kontrole kretanja zaraženih. Sa pojavom pandemije kao globalnog problema i domen ljudskih prava opasno je doveden u pitanje.

Politika pod pritiskom navodne realnosti preko noći mijenja zakone, Ustave i donosi rješenja, koja sve manjem broju ljudi daju u ruke sve veća ovlaštanja!

Klasičan primjer takve političke drame upravo se odigrao u Mađaraskoj, a samo je pitanje vremena kada će se za takav ili sličan model odlučiti još neke zemlje u Evropi i svijetu. Teoretičari već uveliko naglabaju o kraju klasične liberalne demokratije i kao krunski dokaz potrebe sužavanja demokratskih dosega nude primjer autoritarne Kine, koja se navodno odhrvala epidemiji, jer je snažna centralna vlast, bez stvarne opozicije uspjela autoritativno nametnuti nepopularne, ali navodno vrlo efikasne mjere.

Na sceni je politika „brzih i prljavih rješenja“ (quick and dirty solutions).

Demokratska javnost kao da nema vremana da se na sve ovo osvrne, jer pandemija svakog dana uzima sve veći danak u ljudskim životima. Javnost se polako navikava na ideju da se od pandemije možemo odbraniti samo radikalnim metodama, pri čemu niti privremena ili trajna suspenzija višestranačke demokratije nije isključena!

Svijet, čini se, ubrzano juri u pravcu neke buduće „digitalne diktature općeg nadzora“ u potrazi za sigurnošću i izgubljenom normalnošću. Kaži mi gdje si, da ti kažem ko si!

Veliko kolo globalnih promjena na svjetskom nivou se opasno zavrtilo i sve više ubrzava. Kao da sve kreće od nule. Veliko je pitanje na kojoj će se tački to kolo zaustaviti i u kakovom će se „vrlom svijetu“ čovječanstvo vrlo brzo naći ili probuditi.

Hajmo povjerovati da neće biti tako loše kako nam se sada čini…Svijet će biti onakav kakvim ga naprave najhrabriji i najmudriji…

(StarMo)