Naslovnica Region Jovanović tvrdi da su mu Rusi pokušali otrovati dijete

Jovanović tvrdi da su mu Rusi pokušali otrovati dijete

117

Beograd — Lider opozicione političke Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je u petak da je samoinicijativno tražio ukidanje državnog obezbjeđenja, koje ga je štitilo u prethodnih 20 godina.

Jovanović je za dnevni list “Blic” izjavio da se na taj potez odlučio nakon što su mu je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije rečeno da povlače obezbjeđenje njegovoj djeci, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Lider LDP je u izjavi nabrojao situacije u kojima mu je navodno prijećeno, a u jednoj od njih iz 2019. godine, prema njegovim riječima, ruski agenti su pokušali otrovati njegovu kćerku.

“U ljeto 2019. godine Jana (Jovanović) je bila u tržnom centru sa drugaricom. Nakon kina sjele su u ‘Mac’ (McDonalds), a onda su im prišla trojica muškarca”, rekao je Jovanović.

Kako je naveo, drugaricu su odgurnuli, a njegovoj kćerki su sipali prah u sok i tjerali je da popije.

“To je vidio gost koji je pitao da li je sve u redu, a zatim ga je jedan od trojice udario i oborio na zemlju. Drugarica je pozvala moju suprugu, a ona policiju. Kada su došli, trojica muškaraca su izvadili ruske diplomatske pasoše, a zatim je po njih došao neko iz ruske ambasade i izveo ih”, naveo je Jovanović.

On je dodao i da je kasnije utvrđeno da je prah koji su sipali u sok droga MDMA, odnosno ekstazi.

Jovanović kaže da su nakon toga djeca i on bili u policiji da daju izjave i da su ga u MUP-u zamolili da o slučaju ne govori u javnosti. On je naveo da sada nema razloga da šuti.

MUP se povodom ovih tvrdnji nije javno oglasio.

Jovanovću je obezbjeđenje dodijeljeno februara 2001. godine nakon što mu je ispod automobila postavljena bomba.

Njegova stranka je proevropske i liberalne orijentacije, a djeluje iz opozicije.

Na Jovanovićeve navode reagovao je istog dana ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko koji ih je za ruski portal Sputnik nazvao “zlonamjernim izmišljotinama”.

(StarMo)