Naslovnica Politika Jovanović i zvanično Počasni građanin Sarajeva

Jovanović i zvanično Počasni građanin Sarajeva

86

Sarajevo — Srbijanski političar i predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović, kojem je Skupština Kantona Sarajevo ove godine dodijelila Plaketu počasnog građanina KS, danas je svečano od predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika i kantonalnog premijera Maria Nenadića preuzeo ovo visoko priznanje.

Jovanoviću je Plaketa Kantona dodijeljena zbog izuzetnih zasluga u širenju istine o dešavanjima u Bosni i Hercegovini i za doprinos razvijanju međunarodnih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti i tolerancije među ljudima različitih nacija, vjera i kultura – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

– U ime građana Kantona Sarajevo upućujem zahvalnost Čedomiru Jovanoviću koji je, podsjetimo se, prvi političar iz Srbije koji je javno kazao da Radovan Karadžić i Ratko Mladić trebaju odgovarati za zločine u BiH. Prvi je političar iz Srbije koji je posjetio Srebrenicu i jasno poručivao da za zločin preko 8.000 ubijenih Srebreničana treba neko odgovarati, jer bez toga nema pomirenja između naše dvije države – podsjetio je predsjedavajući Čelik čime su se Odbor za javna priznanja i Skupština KS rukovodili kada su predložili i odlučili da Jovanovića proglase počasnim građaninom Kantona Sarajevo.

Jovanović je naglasio kako je Sarajevo “simbol svega onoga što je njemu u životu važno, onoga što želi”.

– I borbeni ste, i žrtva ste velike nepravde, i uprkos svim problemima stojite na nogama, tražite neki put do svoje sreće i stvarate u svemu tome prijatelje. Teška je borba za vama i pred vama. Ako je ova plaketa vaš put da izrazite svoje poštovanje što sam ja na tom putu bio, jesam i biću sa vama, i zbog toga vam se zahvaljujem – poruka je Čedomira Jovanovića građanima Kantona Sarajevo.

(StarMo)