Naslovnica Politika Josipović o govoru mržnje prema Srbima: To je rezultat “ustašofilske kulture” u...

Josipović o govoru mržnje prema Srbima: To je rezultat “ustašofilske kulture” u RH

396
Ivo Josipović

Zagreb — To je rezultat potpunog prihvaćanja usklika ‘Za dom spremni’ i ustašofilske kulture u našoj zemlji, koja je ozbiljna ugroza za hrvatsku demokraciju i manjine, rekao je bivši predsjednik RH Ivo Josipović u razgovoru za N1 u povodu nekoliko primjera javonog govor mržnje prema Srbima u Hrvatskoj.

Dodao je da je Vladino Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću “zapravo smokvin list” kojim se na mala vrata dozvolio usklik “Za dom spremni”.

– Ne želim ulaziti u ideologiju kad je riječ o odluci Visokog prekršajnog suda, međutim, pravno i moralno ta je odluka bila potpuno pogrešna. Nadam se da će zahtjevom Državnog odvjetništva ta odluka biti preispitana, rekao je Josipović, dodavši da ne zna što bi Ustavni sud mogao napraviti po tom pitanju.

– Ja sam često znao biti nezadovoljan odlukama Ustavnog suda, ali to što nam se ne sviđa neka odluka ne znači da ga treba ukidati. To bi bila potpuno luda odluka, rekao je Josipović, dodavši da odluke “ne znače da ne valja Ustavni sud, nego da ne valjaju politike”.

(StarMo)