Naslovnica Region Josipović: “Ustaška zmija” još prijeti, sikće i jača…

Josipović: “Ustaška zmija” još prijeti, sikće i jača…

291
Ivo Josipović

Zagreb/Sarajevo — Kako sam kao predsjednik Hrvatske rekao još davno u Jerusalemu, a i puno puta u Hrvatskoj, ustaška je zmija još tu, prijeti, sikće i jača – kazao je za faktor.ba bivši predsjendik RH Ivo Josipović.

Komentarišući održavanje mise u Sarajevu za “blajburške žrtve”, Jopispović kaže da je “besramna je manipulacija, komemorirati žrtve blajburških događaja, bez uvažavanja i jasnog ekspliciranja konteksta, kako to čini Andrej Plenković i društvo, Katolička crkva i desni politički krugovi”.

– Zna se ko je bio ko u ratu, ko borac za slobodu i pravdu, a ko eksponent zločinačke politike i izdajnik. Zna se ko je bio na strani svjetla, ko na strani mraka. Samo HDZ ne zna. Ni pridružene mu ustašofilne ultradesne stranke. Ni Crkva – kaže Josipović.

Smatra da “nije slučajno Sarajevo izabrano za sjećanje na Bleiburg”.

– Posebno je opasno kada se to “ne zna” prakticira u multietničkom Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, koja je opako osjetila posljedice ustaškog režima, državi koja je, na žalost, i danas opterećena etničkim netrpeljivostima i politikama koje su odgovorne za stradanja u Drugom svjetskom ratu, ali i u ratu koji i ova generacija pamti – kaže bivši predsjednik RH.

(StarMo)