Naslovnica Politika Josipović: Non paper “zaziva teške sukobe”…

Josipović: Non paper “zaziva teške sukobe”…

238
Ivo Josipović

Zagreb — Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović kazao je u razgovoru za Hayat.ba da je svakako moguće da je famozni non-paper koji je cijeli region digao na noge postoji.

Ipak, naglasio je da “ne zna da li je taj dokument zaista stigao u Brisel”.

Pojašnjava da je “nedopustivo da se o opstanku cijele države rade non-papre dokumenti”.

– Non paper kao forma uobičajena je u međunarodnim odnosima i kao takva nije sporna. Sporan je sadržaj. Mislim da je nedopustivo da se o opstanku cijele države rade non-paper dokumenti, posebno bez da je o tome konzultirana i informirana sama država o kojoj je riječ. Predlagati ovako raspad države opasno je – upozorava Josipović.

Bivši predsjednik Hrvatske tvrdi da pitanje granica opstanka bilo koje države, a i moguće promjene granica države nije moguće i ne smije se predlagati bez sudjelovanja nadležnih ustavnih faktora te države

– Kad je o BiH riječ, forsirati bilo kakvo rješenje koje nije dogovoreno u samoj BiH znači zazivati teške sukobe, možda čak i oružane. Ali, ovaj navodni non-paper u korijenu ima mnoga teška pitanja koja BiH nikako ne uspijeva riješiti i ozbiljno je upozorenje političkim elitama BiH da moraju naći odgovore na pitanja koja očito opterećuju unutrašnje odnose u BiH i koče njen ulazak u EU. Mislim da bi više razumijevanja za međusobe strahove i frustracije i više volje za kompromisom bilo blagotvorno za jačanje BiH. Ali, traženje odgovora i kompromisa stvar su same BiH i njenih političara – napominje Josipović.

 

(StarMo)