Naslovnica Region Joseph: Sve dok Srbija ima polugu moći…

Joseph: Sve dok Srbija ima polugu moći…

511

Prag — U nedavnom članku za Wilson center, profesor Edward Joseph osvrnuo se na pitanje Kosova i na odnos koji Srbija gradi kako sa Evropskom unijom i regionom, tako i sa Kinom i Rusijom.

Joseph napominje da je problem u tome što neke države imaju poluge moći i da koče diplomatske procese Kosova, a jedna od njih je Srbija.

“Nismo bili u mogućnosti da zatvorimo pitanje Kosova i to utiče na Srbiju, a Srbija ne utiče samo na Kosovo, već i na Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku – nije to jedini problem, ali je dosta veliki”, kaže Joseph u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

To pitanje, kako ocjenjuje, odnosi se i na sam demokratski razvoj Srbije, koji ide u suprotnom smjeru.

“Sve se vraća na pitanje nedostatka poluge, a to pitanje na Kosovu je ključ za razumijevanje zašto je kosovsko pitanje još uvijek otvoreno, zašto Srbija nije priznala Kosovo, zašto je Kosovo zapelo u limbo gdje je i Srbija. Srbija nije spremna da krene dalje i umjesto da ide dalje, Srbija se vraća koracima unazad pod vladavinom predsjednika Aleksandra Vučića. To ne kažem samo ja, to znaju školovani i demokratski akteri u Srbiji”, kaže sagovornik RSE.

Kompletan intervju je na ovom linku.

(StarMo)