Naslovnica Izdvojeno Još tri potresa: Pucali zidovi, rušili se dimnjaci, odroni…

Još tri potresa: Pucali zidovi, rušili se dimnjaci, odroni…

799

Mostar — Operativni centar civilne zaštite HNK saopštio je u srijedu ujutro da je prethodnog dana zaprimio više 12 prijava o materijalnoj šteti nastaloj nakon zemljotresa na području Grada Mostara.

“Nastale materijalne štete su uglavnom napuknuća i pucanja zidova i stubišta u zgradama i porodičnim kućama, kao i štete na privatnim automobilima”, navodi se u jutrošnjem, redovnom izvještaju OC-a CZ-e HNK-a za protekla 24 sata i dodaje kako su prijave stizale iz naselja Rodoč, Zalik, Rudarska ulica, Ul. kraljice Katarine itd.

OC CZ-e Čapljina zaprimio je prijave građana nakon potresa, uglavnom napuknuća zidova, te rušenje dimnjaka na porodičnim kućama, stoji dalje u izvještaju CZ-a.

Dva vozila su oštećena uslijed urušavanja dimnjaka i crijepa sa krovova. Na Osnovnoj školi u Gnjilištima i na porodičnoj kući u Čeljevu srušio se dimnjak. Registrirani su i odroni na magistralnom putu M-17.

U izvještaju OC-a CZ-e HNK-a se podsjeća da se 26. 11. 2019 godine u 10:19 sati dogodio zemljotres jačine 5.4 stepena Richtera, oko 9 km jugoistočno od Blagaja. Intenzitet potresa u epicentru iznosio je VI stepen Merkalijusove skale.

Zemljotres se osjetio na cijelom području Hercegovine i uzrokovao je uznemirenost građana.

Iz CZ-a navode i da su aparati u Centru za Seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, pored ovoga registrirali još tri potresa.

U 11:08 sati, registriran je potres jačine 3.0 stepena Richtera, na području između Blagaja i Nevesinja. Intenzitet u epicentru iznosio je IV-V stepeni Merkalijusa.

U 11:40 sati, registriran je potres jačine 3.4 stepena Richtera, također na području između Blagaja i Nevesinja. Intenzitet u epicentru je bio IV stepena Merkalijusa.

U 17:30 sati, registriran je potres jačine 3.4 stepena Richtera, 11 km istočno od Stoca. Intenzitet u epicentru IV stepena Merkalijusa.

(StarMo)