Naslovnica Region Još preko 600 hiljada doza vakcina stiže na Balkan

Još preko 600 hiljada doza vakcina stiže na Balkan

71
foto: who.int - ilustracija

Beograd — Evropska unija (EU) će za dvije sedmice početi isporuku 651.000 doze vakcina za region Zapadnog Balkana, izjavio je juče u Beogradu komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi.

Varhelyi, koji je sa ministricom za evropske integracije u Vladi Srbije posjetio Institut za javno zdravlje “dr Milan Jovanović Batut”, rekao je u obraćanju medijima da je EU od početka pandemije pružala podršku Zapadnom Balkanu.

“To je jasna poruka. Mi pratimo šta se dešava na Zapadnom Balkanu. U narednom periodu ćemo vidjeti kako možemo da pomognemo regionu da što prije stekne otpornost na ovu pandemiju i zato ćemo u naredne dvije sedmice početi isporuku 651.000 doze vakcina za cijeli region”, rekao je Varhelyi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, ovaj broj vakcina dolazi van COVAX programa, a glavni cilj je da se vakcinišu zdravstveni radnici.

“U Srbiji, zdravstveni radnici su vakcinisani i zbog toga će ona dobiti manji broj doza u početku. U maju i junu ćemo se fokusirati na to vakcine budu isporučene onima koji nisu vakcinisani na Balkanu. U julu i augustu će veći broj stići u Srbiju”, objasnio je Varhelyi.

(StarMo)