Naslovnica Mostar Još predstava za jubilej Narodnog pozorišta Mostar

Još predstava za jubilej Narodnog pozorišta Mostar

422

Mostar — Narodno pozorište u Mostaru poklanja svojoj vjernoj publici izvedbu predstave „Alfa Beta“ E.A Whiteheada, u režiji Saše Oručevića, u okviru obilježavanja svoje sedamdesete godišnjice. Predstava će biti odigrana u petak, 17.01., u Studiju 64, sa početkom u 20 sati, saopšteno je iz NP-a Mostar.

„Alfa Beta“ se bavi bračnim odnosima, odnosima u porodici uopćeno propitujući instituciju braka sa pozicije izbora ulaska ili ne u ovu zajednicu, kakve reperkusije na naš život on ostavlja i šta sa sobom kroz vrijeme brak nosi. Zanimljiva, dinamična i univerzalna priča o ljudskoj otuđenosti, otuđenosti od sebe i od drugih. Priča o dubokim intimnih strahovima oslikanim u likovima bračnih partnera koji proživljavaju vlastite krize izbora i odluka koje oblikuju njihove živote.

Propitujući smisao braka, likovi dovode pod znak pitanja i uvriježene vrijednosti koje su uz brak vezane, i postavljaju pitanje da li su naša očekivanja prevarena? Da li u svim bračnim i životnim fazama osjećamo onu platonsku ljubav i zanos kao na početku veze ili to može prerasti u nešto drugo i šta je to? Ključno pitanje je, koliko ostajemo svoji kroz vrijeme, koliko smo dužni ostati vjerni sebi a koliko instituciji braka, i kako nas to oblikuje.

Glumačku postavu čine Fatima Kazazić i Saša Oručević, a scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka.

Ulaz je besplatan, a karte se mogu preuzeti na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati.

Podsjećanja radi, ovo je još jedan u nizu događaja kojim NPM obilježava svoj jubilej. Dan kasnije, u subotu, 18.01., u 20 sati na Velikoj sceni NPM-a biće odigrana prva repriza predstave „Dođite-do'ćemo“ autorice i redateljice Nine Lončar. Riječ je o komediji koju je Sveučilišni teatar pripremio u koprodukciji s udruženjem Mentalist. U predstavi igraju: Ilija Čović, Marija Bešlić, Marko Vračević, Matea Vladić, Matej Musa i Nina Lončar.

Cijena ulaznice iznosi 3 KM. Karte su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 – 14 sati, te na dan igranja predstave od 9 do 14 sati te od 18 do 20 sati.

(StarMo)