Naslovnica Mostar Još nema proglašenja stanja tehnološke nepogode

Još nema proglašenja stanja tehnološke nepogode

449

Mostar — ”Štab Civilne zaštite Grada Mostara procijenio je da se danas neće proglasiti stanje nesreće uzrokovane uslijed neodvoženja otpada, ali ukoliko se vrlo skoro ne pristupi odvozu otpada, bit ćemo primorani da donesemo takvu odluku”, rekao je na kraju vanredne sjednice Štaba Predrag Šupljeglav načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara.

Šupljeglav je podsjetio je da zbog stanja u okruženju i pandemije koronavirusa, neodvoženje otpada povećava rizik od mogućnosti oboljenja od različitih zaraznih bolesti.

Gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako je Grad Mostar prihvatio sve zahtjeve građanske inicijative ‘Jer nas se tiče’ koje mogu ispuniti, zbog stanja sa odvožnjom otpada na području Grada. Prijedlog sporazuma je, navodi, dostavljen Inicijativi te se nada pozitivnom odgovoru, kako bi zajedno radili na rješavanju problema. Ponovio je kako on nema ovlasti da donosi odluke u ime Gradskog vijeća, prenosi Mostarski.ba, pozivajući se na portal Bljesak.info.

O ulozi policije i postupanju Policijske uprave (PU) Mostar oko blokade deponije govorio je Dragan Jelonjić. Načelnik PU-a je istakao da policija neće primjenjivati silu na deblokadi deponije kako bi se dala šansa mirnom rješenju kako bi se grad očistio od smeća.

Direktor Doma zdravlja Mostar, Mario Kordić, rekao je da se ne možemo dovesti u situaciju da epidemiju koronavirusa dočekamo sa ovolikom količinom biološkog otpada na ulicama, rekavši kako se zaprepastio kada je danas na sastanku čuo da se radi o količini od 1000 tona otpada. Dr. Kordić je rekao da je samo pitanje dana kada će se u Mostaru pojaviti prvi slučaj oboljelog koronavirusom. Istakao je kako ovaj virus preživljava devet dana na suhoj normalnoj podlozi, onda možete misliti koliko dugo će preživjeti na biološkom otpadu. Zamolio je sve nadležne službe i građane da pomognu da se riješi problem otpada, a misli da će deponija Uborak morati sačekati da se njen problem riješi kroz institucije.

Inače, prema ranijim informacijama, da je Civilni štab proglasio stanje tehnološke nepogode, pristupilo bi se deblokiranju deponije Uborak, kako bi se spriječile različite štete koje nastaju neodvožnom otpada sa mostarskih ulica.

(StarMo)