Naslovnica Mostar Još jednom “Maske” u MTM-u

Još jednom “Maske” u MTM-u

154

Mostar — Večeras, u nedjelju, 5. jula, a četvrtog dana 34. Dana teatra mladih, na repertoaru je 530. izvedba predstave Teatra u obrazovanju “MASKE”.

Radi se o predstavi koja živi više od 20 godina i koja je do sada, pored Bosne i Hercegovine izvođena i u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Velikoj Britaniji i SAD.

Predstavu je režirala Ema Laković, a u četveročlanom ansamblu promijenilo se više ansambala koji je igraju no predstava traje. Radi se o interaktivnoj predstavi koja u potpunosti uključuje publiku u proces, a bavi se nasiljem u svim njegovim oblicima, saopšteno je iz Mostarskog teatra mladih (MTM).

“Predstavu smo najčešće igrali u školama i to prvenstveno u učionicama, za manje grupe mladih ljudi kako bi lakše došli do svakog pojedinca. Projekat je to koji je MTM sam sebi zadao kao dio svoje društvene angažiranosti.

Svrha ovog projekta, koji još traje, je osvijestiti nasilno ponašanje, ukazati na uzroke, istražiti ih, ali i pokazati posljedice. Ne želimo to raditi samo sa djecom. U projekat smo uključili i roditelje, nastavnike, ali i svu djecu u školi, ne izdvajajući one koji pokazuju izrazito nasilno ponašanje. Dakle, svrha je osvijestiti uzroke nasilnog ponašanja i na taj način pokušati djelovati preventivno, a ne se baviti posljedicama”, saopštavaju iz MTM-a.

Cilj projekta je da osvještavajući uzroke nasilnog ponašanja svakog pojedinca pokušamo, suočavajući ga sa posljedicama, uticati na promjenu ponašanja danas.

“Na ovaj način kroz igru vrlo jednostavno smo identificirali njihova pojedinačna devijantna ponašanja, ali i uočili uzroke i naznačili moguće puteve ka rješenju. Zapravo sve su nam to zaneseni igrom u vlastitom fikcijskom kontekstu odigrala i pokazala djeca. Na nama je bilo samo da to uočimo i pročitamo. Nakon analize svih dobivenih pokazatelja organizirali smo seanse sa roditeljima, umjesto klasičnih roditeljskih sastanaka, ali sada su igrani mamci situacija koje smo dobili od njihove djece sa akcentom na istražene uzroke nasilnog ponašanja djece i moguće posljedice. Pokazalo se, ovakvo suočavanje sa stvarnošću je katarzično i učinkovito”, navodi se u saopštenju.

Iz MTM-a podsjećaju kako je ta predstava došla i do 530. izvedbe, što je samo po sebi rijetkost.

(StarMo)