Naslovnica BiH Još jedna optužnica zbog pridruživanja ISIL-u

Još jedna optužnica zbog pridruživanja ISIL-u

245
foto arhiva

Sarajevo — Tužitelj iz Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Hamze Labidija, rođen 1998. godine u Zavidovićima.

Optuženi se tereti da je, sredinom 2014. godine, zajedno sa svojom obitelji, napustio teritorij BiH, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, gdje se pridružio paravojnim formacijama, koje su djelovale u okviru struktura tzv.”ISIL-a”, koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom.

Istragom je utvrđeno da je optuženi, od 2016. godine, sudjelovao u više oružanih formacija, sa kojima je sudjelovao u borbama na području gradova Rakka i Haritan, da bi nakon pada i sloma ove terorističke organizacije, početkom 2019. godine bio zarobljen od pripadnika kurdskih snaga, te krajem 2019. godine, izručen u BiH, gdje je lišen slobode i nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo-protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162b. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(StarMo)