Naslovnica BiH Još jedna godišnjica: Hag ocijenio kao legitimnu operaciju

Još jedna godišnjica: Hag ocijenio kao legitimnu operaciju

246

Sarajevo — U nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu prije 28 godina odigrala se još jedna sudbonosna bitka za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, ocjenjuje novinska agencija Patria.

Nakon neuspjeha agresorsokih paravojski i Jugoslovenske narodne armije i pobjede momaka u starkama, uslijedili su presudni događaji u Dobrovoljačkoj.

Tada je prilikom povlačenja pripadnika JNA iz kasarne na Bistriku došlo do vatrenog okršaja između branilaca Sarajeva i Jugoslavenske narodne armije.

U toj bici, koju je Haški tribunal označio legitimnom vojnom operacijom, stradalo je sedam pripadnika JNA, podsjeća Patria.

Portal Klix.ba podsjeća kako su specijalne jedinice tadašnje JNA uz pomoć brojnih paravojnih srpskih jedinica, 2. maja 1992. godine, dakle dan ranije, u koordiniranoj i dobro osmišljenoj vojnoj akciji pokušali su zauzeti zgradu Predsjedništva BiH.

Politički predstavnici iz RS-a tvrde da je u Dobrovoljačkoj ulici poginulo od devet do 42 osobe, dok Milutin Kukanjac, nekadašnji komandant Druge vojne oblasti, koji je i naredio povlačenje JNA iz Sarajeva, tvrdi da je poginulo šest osoba.

Tog 3. maja 1992. godine trebala je biti izvršena razmjena tadašnjih vojnika Druge vojne oblasti i vojnika iz Kasarne Bistrik i zarobljenog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića kojeg su pripadnici JNA dok se vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu.

Kolona vojnih vozila JNA je, napuštajući Sarajevo, krenula iz kasarne na Bistriku, ali je zaustavljena u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici. Tada su odjeknuli pucnji, a u koloni su bile 261 osoba.

Uprkos naređenju da se obustavi vatra, koje izdaje general Armije BiH Jovan Divjak, u okršaju branilaca Sarajeva i pripadnika bivše JNA u Dobrovoljačkoj, prema podacima Tužilaštva BiH, smrtno je stradalo sedam, a ranjeno 14 osoba.

Tužilaštvo BiH je u januaru 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj “Dobrovoljačka”. Među njima su bili penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić. O slučaju “Dobrovoljačka” stav je dao i Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila “legitimna vojna meta”, podsjeća Klix.ba.

Delegacija iz Republike Srpske ni ove godine neće na mjestu događaja, u nekadašnjoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, obilježiti stradanje pripadnika JNA.

Obilježavanje će, kao i u proteklih godina, biti organizovano 3. maja u Miljevićima u Istočnom Sarajevu. navodi NAP.

(StarMo)