Naslovnica Region Još jedan ratni zločinac bi u srbijanski parlament

Još jedan ratni zločinac bi u srbijanski parlament

406
Dragan Vasiljković

Beograd — Dvoje osuđenih ratnih zločinaca nadaju se da će biti izabrani za poslanike na izborima koji se trebaju održati narednog mjeseca u Srbiji, dok se još nekoliko njih koje traži sud UN-a ili za koje postoje navodi za ratne zločine, spremaju za trku za ulazak u Skupštinu – piše detektor.ba.

Ja stvarno nemam problema da sarađujem sa bilo kim u parlamentu ko će se zalagati za prava progonjenih Srba u dijaspori, rekao je za TV PINK 17. maja Dragan Vasiljković najavljujući svoje učešće na predstojećim parlamentarnim izborima.

Vasiljković je na Balkanu poznatiji kao Kapetan Dragan, ratni zločinac koji se u Srbiju vratio 28. marta ove godine, nakon što je pušten iz zatvora u Hrvatskoj gdje je služio kaznu za zločine koje je u ovoj zemlji počinio 1991. godine.

Sada pokušava prikupiti potrebne glasove za podršku njegovoj kandidaturi na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji, koji treba da se održe 21. juna. Ukoliko uspije u tome, u utrci za skupštinske poslanike će se naći dva ratna zločinca.

Drugi ratni zločinac koji je najavio kandidaturu je ultranacionalistički lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, kojeg je Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) osudio za ratne zločine nad Hrvatima u njegovoj zemlji 1992. godine.

Šešelj je bio poslanik u prethodnom sazivu Skupštine Srbije i iako mu je zbog osuđujuće presude trebao biti oduzet poslanički mandat on se ipak kandiduje i na ovim izborima.

(StarMo)