Naslovnica Mostar Još dva murala u Mostaru

Još dva murala u Mostaru

141

Mostar — Dvije art rezidencije na kojima su gostovale umjetnice iz Poljske i Srbije, a koje su dodatno obogatile uličnu galeriju Grada na Neretvi, ali i stvorile atraktivan turistički sadržaj, održane su u sklopu projekta ‘The Future of Public Spaces’ koji realiziraju Street Arts Festival Mostar i OKC Abrašević.

Dvije lokacije, jednu u Ulici kneza Višeslava, a drugu u Zvonimirovoj oslikale su umjetnice NeSpoon iz Poljske i Aleksandra Petković – TKV iz Srbije.

Osnivačica Street Arts Festivala Marina Đapić kazala je Feni kako su pomoću navedenog projekta dobili mogućnosti da unaprijede postojeću street art scenu, uključe mlade u kulturni život grada i doprinosu cjelokupnoj umjetničkoj sceni u gradu.

Pritom je naglasila kako je ova cijela priča zapravo uvertira u 10. Street Arts Festival koji će se održavati od 3. do 13. septembra u Mostaru.

“Mi cijelo ljeto realiziramo razne aktivnosti kada je u pitanju intervencija u javnom prostoru. Organiziramo radionice za mlade i pripremamo se nadolazeći festival na kojem ćemo, uz regionalne i lokalne, ugostiti i umjetnike iz Italije, Španije, Ekvadora, Argentine i SAD-a”, ističe Đapić.

Aleksandra Petković – TKV iz Beograda koja se street artom bavi od 2004. godine, a koja je prepoznatljiva po oslikavanju zanimljivih portreta, kazala je kako već drugi put u Mostaru radi na ovakvim projektima.

“Moj rad je dosta poznat po tome što je koloritan i šaren. Inače, ja uglavnom crtam portrete, i to ženske, ali ovaj put sam odlučila da u Mostaru napravim muški portret”, ističe Petković koja je izlagala širom Evrope, a od Republike Francuske je dobila titulu viteza umjetnosti i književnosti te joj je dodijeljena i nagrada UN-ovog agenta promjena, prenijeli su u nedjelju bh. portali.

Kada je u pitanju regionalna street art scena, ističe kako je ona u Beogradu vrlo dobra i ima sjajne umjetnike te se razvija svojim tempom.

“Mislim da će cijela istočno-evropska street art scena tek postati interesantna zato što naše područje još uvijek nije istraženo. Imamo još jako puno prostora po kojem može da se crta. Nekako naše sredine i zahtijevaju umjetnost na ulicama i javnom prostoru jer se na regionalnom nivou za umjetnost i kulturu izdvaja jako malo”, naglašava Petković.

NeSpoon, umjetnica iz Poljske, čija se umjetnost može pronaći širom svijeta također je učestvovala u projektu, a mural u Mostaru oslikala je u svom stilu, koristeći zamršene uzorke čipke.

Projekat The Future of Public Spaces realizira se uz podršku programa “Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative” (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(StarMo)