Naslovnica Život Još 182 vakcine prolaze kroz ispitivanja

Još 182 vakcine prolaze kroz ispitivanja

251

Sarajevo — Vakcina protiv koronavirusa je najtraženija roba na svijetu, do koje još ne mogu svi doći. Osim šest vakcina koje su u masovnoj upotrebi, radi se na još 76 u farmaceutskim kompanijama širom svijeta.

A dok svi čekamo svoju dozu, zdravstvo se bori s rastom broja zaraženih i preminulih, a vlade u skladu s tim donose brojne i sve oštrije mjere.

Epidemiološka situacija, uprkos imunizaciji, pogoršava se u mnogim dijelovima svijeta. O ozbiljnosti situacije govori podatak da je u posljednja 24 sata zabilježeno više od 425.000 novozaraženih koronavirusom. I evropske zemlje se bore visokim brojkama, pa nameću oštre mjere.

Češka je trenutno najpogođenija zemlja na ovom kontinentu, a što se tiče regije, Srbijanci su u najlošijoj situaciji. Od 12 sati su skoro potpuno zatvoreni. Rade samo prodavnice s osnovnim potrepštinama, apoteke i benzinske pumpe.

– Poslije 12 sati do ponedjeljka u 6 sati radit će samo prodavnice hrane, lijekova i goriva. Od ponedjeljka na online nastavu prelaze srednje škole – najavio je epidemiolog prof. dr. Predrag Kon, prenosi federalna.ba..

Srbija je jedna od vodećih zemalja po brzini procesa imunizacije, a predsjednik Aleksandar Vučić je sinoć na beogradskom aerodromu dočekao novih 500 hiljada doza Sinopharmove vakcine.

Građanima je dostupna i Sputnjih V vakcina, koja je prema istraživanjma druga najpopularnija u svijetu. Ispred nje je AstraZeneca, i pored svih poteškoća u proizvodnji i smanjene efikasnosti za nove sojeve virusa, a na trećem mjestu Pfizerova vakcina.

Osim vakcina koje su u masovnoj upotrebi, podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore da još 182 vakcine prolaze kroz laboratorijska ispitivanja, a pet ih je u završnoj fazi. Do sada su u ranim fazama istraživanja, kao neefikasne odbačene samo tri vakcine, objavila je federalna.ba.

(StarMo)