Naslovnica Život Jolie i Žbanić: Majkama Srebrenice treba dati Nobelovu nagradu!

Jolie i Žbanić: Majkama Srebrenice treba dati Nobelovu nagradu!

407
Angelina Jolie

Sarajevo — U povodu Međunarodnog dana žena, planetarno popularna filmska zvijezda i aktivistica za ljudska prava Angelina Jolie posvetila je opširan tekst ženama žrtvama rata u Bosni i Hercegovini, a na tu temu razgovarala je s bh. redateljicom Jasmilom Žbanić.

Jolie podsjeća kako najnovije filmsko ostvarenje bh. autorice, Quo Vadis, Aida?, “govori priču o srebreničkom genocidu kroz život bosanke Aide koja radi kao prevoditeljica za UN, a istovremeno pokušava da spasi svoju porodicu i sugrađane od nasilja”.

“Jasmila mi je rekla kako su je Majke Srebrenice inspirirale da snimi ovaj film. Više od dvije decenije ova grupa preživjelih žena održava mirne proteste i koristi moć majčinske ljubavi da održi sjećanje na muške članove porodica živom, traže njihova tijela i zahtijevaju pravdu i istinu,” napisala je Jolie u uvodu teksta za magazin Time.

S bh. redateljicom je razgovarala o godinama koje je provela u opkoljenom Sarajevu, o tome kako ju je rat odredio kao osobu, ali i o centralnoj temi intervjua, priči o srebreničkom genocidu i odluci da o tome napravi film.

Žbanić je kazala kako ju je rat oblikovao i kao osobu i umjetnika, a već njezin prvi film, dokumentrac o majci koja traži ostatke svoje djece u masovnoj grobnici bio je ratne tematike.

Na pitanje zašto je odlučila ispričati priču o Srebrenici odgovara:

“Srebrenica je univerzalna tragedija naše civilizacije. Iako je prošlo 26 godina, to je još uvijek jedna velika trauma za našu regiju”.

Na pitanje da li smatra kako su Majke Srebrenice dobile priznanje koje zaslužuju, Žbanić odgovara kako se nada da će jednom biti nominirane za Nobelovu nagradu za mir.

“Jer one su jedinstvena snaga mirotvoraca u svijetu”, zaključila je bh. autorica, a Jolie je pozdravila ideju, izrazivši nadu kako će to dijelom pomoći u liječenju trauma iz rata.

(StarMo)