Naslovnica Izdvojeno Johnson sprema “konačnu ponudu” za Brexit

Johnson sprema “konačnu ponudu” za Brexit

358
Boris Johnson

London — Britanski premijer Boris Johnson predstavit će danas svoju “konačnu ponudu” za Brexit Evropskoj uniji i poručit će im da će, ukoliko se Brisel ne odluči, Britanija prestati pregovore i izaći 31. oktobra iz Evropske unije.

U svom završnom govoru na godišnjoj konferenciji konzervativaca, Johnson će se držati svog stava o Brexitu, nudeći stranci detalje onoga što je on opisao kao “fer i razuman kompromis”, prenosi agencija Reuters.

Manje od mjesec dana do izlaska Britanije iz EU, budućnost Brexita je neizvjesna, a to je njegov najznačajniji geopolitički potez od Drugog svjetskog rata. Mogla bi napustiti EU sa sporazumom ili bez – ili uopće ne izaći.

“Prijatelji moji, bojim se da nakon tri i po godine ljudi se počinju osjećati kao da ih smatramo budalama. Oni počinju sumnjati da u ovoj zemlji postoje snage koje jednostavno ne žele da Brexit bude okončan” – reći će Johnson u govoru čije je dijelove objavio njegov ured, a koji će on održati kasnije danas.

“Hajde da završimo s Brexitom 31. oktobra, tako da 2020. godine naša zemlja može krenuti naprijed” – navodi se u objavljenom govoru.

(StraMo)