Naslovnica Politika Johnson se “poskliznuo” u Parlamentu

Johnson se “poskliznuo” u Parlamentu

466

London — Britanska vlada premijera Borisa Johnsona doživjela je u ponedjeljak u parlamentu prvi poraz od izbora u decembru, jer je gornji dom glasao za zaštitu prava evropskih građana u Britaniji nakon Brexita.

Dom lordova glasao je većinom glasova (270 glasova za prema 229 protiv) za amandman koji su podnijeli proevropski liberalni demokrati, a koji bi evropskim građanima u Britaniji koji ispunjavaju uslove za to dao automatsko pravo da ostanu u zemlji nakon Brexita, a da ne moraju podnijeti zahtjev vladi za to, prenosi Reuters.

Amandman također, podrazumijeva da državljani EU u Britaniji dobiju fizički dokaz za svoje pravo na boravak u toj zemlji. Državljani EU trenutno mogu da se registriraju online kako bi potvrdili svoj status na boravak, ali ne dobijaju nikakav fizički dokaza o pravu na ostanak. Vlada je samo rekla da će ljudi dobiti “siguran digitalni status” koji se odnosi na njihov pasoš.

Koordinator za Brexit Evropskog parlamenta Guy Verhofstadt rekao je da mu je Britanija rekla da razmatra mogućnost pružanja fizičkog dokumenta građanima EU-a, ali je tada Johnsonov glasnogovornik rekao da nije upoznat s bilo kakvim planovima.

Bilo kakve izmjene zakona koje usvoji Dom lordova moraju se vratiti u Donji dom na odobrenje što znači da na kraju mogu biti i odbačene.

(StarMo)