Naslovnica Život Johnson potpisao sporazum sa EU

Johnson potpisao sporazum sa EU

300
foto: Twitter; arhiva - ilustracija

London — Britanski premijer Boris Johnson potpisao je u srijedu, 30. decembra, u Londonu trgovinski sporazum zaključen sa Evropskom unijom (EU) o trgovinskim odnosima od 1. januara 2021. godine.

Johnson, koji je potpisao sporazum pred kamerama, izjavio je da dokument predstavlja “početak divnog odnosa Velike Britanije i njenih prijatelja i partnera EU”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sporazum su prije Johsona u Briselu isti dan potpisali predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Dokument je potom avionom poslat u London Johnsonu na potpisivanje.

U međuvremenu je donji dom britanskog parlamenta, Predstavnički dom, odobrio trgovinski sporazum. O njemu tokom dana treba da raspravlja i gornji dom Parlamenta, Dom lordova, i ukoliko ga usvoji, sporazum još treba da odobri kraljica Elizabeta Druga da bi stupio na snagu 31. decembra u 23 sata po lokalnom vremenu.

EU će sporazum do 31. decembra objaviti u Službenom glasniku kako bi mogao da stupi na snagu 1. januara. Njegova primjena će biti privremena, dok ga Evropski parlament ne ratifikuje.

Velika Britanija i EU postigle su trgovinski sporazum (24. decembar) samo sedam dana prije kraja tranzicijskog perioda Brexita i više od četiri godine nakon što su Britanci izglasali izlazak iz EU.

Von der Leyen je nakon postignutog sporazuma izjavila: “Napokon smo pronašli sporazum. Bio je to dug i naporan put.”

Britanski premijer Boris Johnson je tada rekao da je Velika Britanija “uspjela postići najveći trgovinski sporazum do sada”.

Velika Britanija treba da napusti 31. decembra jedinstveno evropsko tržište i carinsku uniju, nakon što je formalno istupila iz EU 31. januara, ali je u prelaznom periodu poštovala zajednička pravila o trgovini i putovanju.

(StarMo)