Naslovnica Život Johnson ostaje na mjestu premijera

Johnson ostaje na mjestu premijera

114
Boris Johnson

London — Britanski premijer Boris Johnson ostaje na položaju pošto su mu poslanici njegove Konzervativne stranke potvrdili povjerenje glasanjem.

Kako je saopštio Graham Brady predsednik komiteta koji je nadgledao glasanje, za Johnsonov ostanak glasalo je 211 poslanika Konzervativne partije, a za njegovu smjenu njih 148. Ukupno je glasalo 359 poslanika, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ovime Johnson ostaje lider Konzervativne stranke, a samim tim i premijer Velike Britanije. Prema sadašnjim pravilima, poslanicima torijevaca (konzervativaca) neće biti dozvoljeno da ponovo glasaju o povjerenju godinu dana.

U procentima, Johnson je dobio 58,8 posto podrške od Konzervativne stranke, dok je 41,2 posto bilo protiv aktuelnog rukovodstva.

Svaki konzervativac je glasao. Ovaj rezultat je niži od 63 procenta koje je dobila Theresa May tokom svog liderskog izazova. No, BBC podsjeća da je bez obzira na pobjedu podnijela ostavku nakon nekoliko mjeseci, jer je smanjena podrška otežala funkcionisanje njenog kabineta.

(StarMo)