Naslovnica Politika Johnson odbija dati ostavku

Johnson odbija dati ostavku

341

London — Britanski premijer Boris Johnson rekao je u utorak da se ne slaže s odlukom Vrhovnog suda koji je proglasio nezakonitom suspenziju parlamenta, ali je naglasio da će odluku poštovati.

Britanski Vrhovni sud u utorak je proglasio nezakonitom odluku premijera Borisa Johnsona da suspendira rad parlamenta, nakon čega su čelnici opozicije pozvali na njegovu ostavku.

“Moram reći da se uopće ne slažem s onim što su sudije utvrdile. Ne mislim da je to pravedno ali naravno to je odluka koju ćemo poštivati, poštovat ćemo pravni proces”, rekao je Johnson britanskim medijima u New Yorku gdje učestvuje na Generalnoj skupštini UN-a.

“Glavno je da provedemo Brexit 31. oktobra, ali parlament će se vratiti i mi ćemo to poštovati”, dodao je, prenose hrvatski mediji.

Donji dom britanskog parlamenta mogao bi početi zasjedati već u srijedu.

Izvor iz vlade u Londonu rekao je da Johnson nema namjeru dati ostavku.

Vođa britanskih laburista Jeremy Corbyn je nakon odluke suda pozvao Johnsona da razmotri svoju poziciju i “postane najkratkovječniji premijer u britanskoj historiji”, te da raspiše izbore.

Čelnica liberalnih demokrata Jo Swinson kazala je da je odluka potvrdila “ono što već znamo – Boris Johnson nije sposoban biti premijer”, istakla je Swinson.

Da bi premijer trebao dati ostavku ako se utvrdi da je kraljicu doveo u zabludu slažu se i drugi zastupnici, uključujući i one koje je Johnson izbacio iz Konzervativne stranke zbog protivljenja njegovim planovima vezanim uz Brexit.

(StarMo)