Naslovnica Politika Johnson: Nema ‘možda’, nema ‘ali’

Johnson: Nema ‘možda’, nema ‘ali’

352

London — Prema posljednjim rezultatima parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji, konzervativci su osvojili najmanje 365 mandata, dovoljno da osiguraju većinu i da Johnson ostane premijer.

Zabilježen je porast britanskih dionica nakon izborne pobjede Borisa Johnsona. Indeks FTSE 100 je za 0.5% viši već u prvim minutama nakon otvaranja tržišta, prenosi Index.hr.

“Sada je jasno da je Brexit volja većine britanskog naroda. Neću vas razočarati, radit ću dan i noć kako bi opravdao vašu podršku. Jer mi političari izgubili smo zadnje tri godine na razne pregovore i dogovore. Brexit će se dogoditi do 31. januara, nema ali, nema možda. Želimo izaći iz Evropske unije i preuzeti kontrolu nad našim granicama, nad našim zakonima, nad našim migracijskim sistemom i sklopiti nove dogovore.

NHS (Nacionalna zdravstvena služba) naš je glavni prioritet. Dovest ćemo nove medicinske sestre i tehničare, nove ljekare, izgraditi nove bolnice. Radit ćemo na svim prioritetima za koje ste glasali, poput ulaganja u školstvo, ulaganja u nauku, u policiju. Glasali ste za to da ova zemlja postane ugljično neutralna. I to ćemo napraviti. Za sve ove stvari dali ste svoj glas i naša je sveta obaveza ispoštovati vaše želje i vaše povjerenje”, rekao je jutros Johnson u svom govoru.

(StarMo)