Naslovnica Život Johnson nakon oporavka: Znam da je teško, ali…

Johnson nakon oporavka: Znam da je teško, ali…

360

London — Kriva epidemije korona virusa u Velikoj Britaniji počinje da se spušta, ali građani treba da nastave da se drže mjera izolacije da bi se izbjegao novi skok zaraze, rekao je danas britanski premijer Boris Johnson.

“Sada počinjemo da preokrećemo trend”, rekao je Johnson ispred Downing Streeta 10, prvog radnog dana nakon oporavka od korona virusa, prenosi AFP.

Johnson se vratio danas na posao poslije višesedmičnog odsusta zbog bolesti, pod znatnim pritiskom da iznese detalje izlazne strategije iz restriktivnih mjera izolacije i da odgovori na pitanja o manjku testiranja na korona virus u Velikoj Britaniji, navodi BBC, a prenose federalna.ba i Beta.

On je na početku obraćanja zahvalio “narodu zemlje” i svima koji su se direktno angažovali.

“Znam da svaki dan ovaj virus donosi novu tugu”, rekao je Johnson i istakao da je i dalje tačno da je to najveći izazov s kojim se zemlja suočava od Drugog svjetskog rata, ali i da se ostvaruje napredak.

On je rekao da vlada još ne može da kaže koliko dugo će politika izolacije biti primjenjivana, i koliko brzo će restriktivne mjere biti ukidane, a ukazao je da se izlazna strategija priprema.

“Ne možemo da iznesemo koliko brzo ili sporo ili čak kada će te promjene biti napravljene”, rekao je on. Dodao je da će vlada svakako govoriti više o tome u narednim danima i da će odluke biti donošene sa maksimalnom mogućom transparentnošću.

Britanski premijer je rekao da je Britanija na tački “maksimalnog rizika” kada je riječ o korona virusu i da on neće da baci žrtvu britanskog naroda u vodu time što bi suviše brzo ublažio restriktivne mjere.

“Znam da je to teško. I ja želim da pokrenem privredu što brže može. Ali odbijam da bacim žrtvu britanskog naroda…i rizikujem drugi vrhunac (zaraze),” rekao je Johnson.

Kako navodi BBC premijerova glavna poruka je bila da narod treba i dalje da se drži mjera i obuzda svoje nestrpljenje, ukazujući da se vlada u svojim odlukama rukovodi rizikom od drugog vrhunca zaraze.

On je međutim jasno rekao da vlada razumije da te mjere ne mogu da traju vječno i nastojao je da uvjeri javnost da se priprema izlazna strategija iako za sada nema detalja o tome.

(StarMo)