Naslovnica Život Joe Biden negativan na koronavirus

Joe Biden negativan na koronavirus

232
Joe Biden; foto: agencije - ilustracija

Washington — Izabrani američki predsjednik Joe Biden negativan je na COVID-19, javila je njegova glasnogovornica Kate Bedingfield. Biden se u četvrtak testirao nakon što je savjetnik Bijele kuće Cedric Richmond obolio od te bolesti, prenosi agencija Reuters.

Cedrik Richmond imenovan za savjetnika Bijele kuće imao je prve simptome u srijedu i napravio je brzi test na korona virus koji je bio pozitivan. Drugi test urađen 17. decembra je potvrdio dijagnozu, rekla je Bidenova glasnogovornica, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Biden je takođe 17. decembra testiran na COVID-19 i test je bio negativan, navela je ona u saopštenju.

Savjetnik je učestvovao u utorak, 15. decembra na sastanku sa Bidenom u Atlanti u saveznoj državi Georgia, ali nije imao bliži kontakt sa njim, rekla je ona, i dodala da on nije putovao sa Bidenom i da su njihovi kontakti bili na otvorenom, sa maskama i trajali su manje od 15 minuta.

Cedrik Richmod (47) bit će u karantinu 14 dana i treba da pokaže dva negativna testa prije nego što se vrati na posao. Još dvije osobe koje su bile sa njim u kolima prilikom odlaska u Georgiju takođe su otišle u samoizolaciju.

Biden (78) primenjuje više zaštitnih zdravstvenih mjera od početka pandemije. Ograničava kretanja na strogi minimum, nosi masku, čak dvije jednu preko druge u javnosti i redovno se testira. Rekao je da je spreman da se javno vakciniše čim bude mogao.

Više desetina saradnika i osoba bliskih predsjedniku Donaldu Trampu i zaposlenih u Bijeloj kući zaraženo je korona virusom od koga je umrlo više od 310.000 ljudi u SAD.

(StarMo)