Naslovnica Život Joe Biden i Kamala Harris ličnosti godine

Joe Biden i Kamala Harris ličnosti godine

150
foto: CNN

Zagreb — Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden i njegova potpredsjednica Kamala Harris su ličnosti godine prema izboru časopisa Time.

Njih dvoje ušlo je u historiju 7. novembra kada su pobijedili Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima. Harris je toga dana postala prva žena, prva crnkinja i prva osoba azijskog porijekla koja će biti potpredsjednica SAD-a, piše CNN, a prenosi Index.hr.

“Zbog toga što su promijenili priču Amerike, ponudili viziju iscjeljenja u ožalošćenom svijetu i jer su pokazali da je empatija snažnija od bijesa podjele – Joe Biden i Kamala Harris su Timeova osoba godine 2020”, napisao je Edward Felsenthal, glavni urednik tog magazina.

Time je proglasio Erica Yuana, izvršnog direktora Zooma, poduzetnikom godine, a čuvarima godine imenovao je aktiviste Assu Traore i Porche Bennett-Beyem te zdravstvene radnike na prvoj liniji fronta u borbi protiv pandemije, zajedno s glavnim američkim stručnjakom za zarazne bolesti Anthonyjem Faucijem.

Tradicija proglašavanja uticajne osobe u časopisu Time započela je 1927. godine, s nazivom Čovjek godine. Ime je kasnije promijenjeno u Ličnost godine, a Time tu titulu dodjeljuje pojedincu, grupi, pokretu ili ideji koja je imala najveći uticaj u protekloj godini.

(StarMo)