Naslovnica Mostar JOB Stari Grad: “Ogorčeni, razočarani i uvrijeđeni…”

JOB Stari Grad: “Ogorčeni, razočarani i uvrijeđeni…”

617

Mostar — “Ogorčeni, razočarani i uvrijeđeni najnovijim pokušajima falsifikovanja historije i događaja iz juna 1992. godine kada je Grad Mostar oslobođen od srpsko-crnogorskog agresora, osjećamo se dužnima kazati stvarnu istinu, te podsjetiti i na ulogu Armije Republike Bosne i Hercegovine i Mostarskog bataljona u oslobođenju lijeve obale našeg grada”, stoji na početku saopštenja za javnost koje je u srijedu objavila Jedinstvena organizacija boraca (JOB) Stari Grad Mostar.

“U tekstu pod naslovom: “Lipanjske zore: Briljantna vojna operacija HV-a, HVO-a i HOS-a kojom je oslobođena dolina Neretve“, jučer objavljenom na zvaničnoj stranici Grada Mostara, navedeno je niz neistina i netačnih navoda. HV, HVO i HOS jesu vojske koje su učestvovale u oslobođenju Mostara 1992, ali ne i jedine. Armija RBiH i Mostarski bataljon u istoj vojnoj operaciji imali su jednako značajnu ulogu kao i ostale navedene komponente.

Živimo teške dane, naše rane i danas 28 godina kasnije su svježe i jednako bolne, a posebno su frustrirajuće podvale od strane Gradske uprave za članove porodica poginulih i ranjenih pripadnika Armije RBiH u operacijama iz 1992.

Pitamo se i otkud nekome pravo zanemarivati ili minimizirati ulogu i zasluge pripadnika jedine legitimne vojne snage u Bosni i Hercegovini, uz istovremeno veličanje onih koji su kasnije bili režiseri i izvršioci udruženog zločinačkog poduhvata potvrđenog 2017. godine i u Međunarodnom sudu pravde u Haagu”, stoji u saopštenju.

U saopštenju za javnost udruženja proisteklih iz Armije RBIH u Mostaru se, “uz osudu”, poziva Gradonačelnika Mostara i press službu Gradske uprave da “nas prestanu vrijeđati, da javnost ubuduće ispravno informišu, a da zvaničnu stranicu Grada prestanu zloupotrebljavati za svoje političke ciljeve”.

(StarMo)