Naslovnica Region Jeremić: Pravi pregovori nakon izbora u SAD

Jeremić: Pravi pregovori nakon izbora u SAD

238

Beograd — Predsjednik Narodne stranke u Srbiji Vuk Jeremić izjavio je da ne očekuje mnogo od naredne runde pregovora Beograda i Prištine u Washingtonu, jer pravi pregovori slijede tek nakon predsjedničkih izbora u SAD, koji bi trebali biti održani u novembru.

“Odgovorna država i odgovorna vlast imala bi pregovaračku platformu i svi njeni predstavnici bi nastupali u skladu sa tom platformom. Mi danas ne znamo šta je pregovaračka platforma, ne znamo sa kakvom idejom Aleksandar Vučić ide u Washington, ne znamo sa kakvim će se rezultatom vratiti. Slušamo o tome šta se dogodilo prije 10 ili 12 godina, a sa potpunom neizvjesnošću očekujemo ovu rundu u Washingtonu”, rekao je Jeremić za Newsmax Adria, prenosi Beta.

Jeremić, tokom čijeg je mandata na funkciji šefa diplomatije Srbije Međunarodni sud pravde dao savjetodavno mišljenje o Kosovu, istakao je da je to mišljenje zadržalo diskusiju o Kosovu u Vijeću sigurnosti UN, a nije ga odatle izbacilo, kako tvrdi aktuelna vlast.

“Da nije tako, ne bi Rusija i dalje imala veto kada je riječ o konačnom statusu pokrajine”, dodao je Jeremić.

Jeremić je rekao i da je situacija u Crnoj Gori pred nedjeljne izbore “blizu tačke ključanja” i da se boji da se takvo stanje neće stišati u nedjelju, kada “dođe do problema priznavanja rezultata i svega što bi potom moglo uslijediti”.

“Srbija je svojim diplomatskim angažovanjem sa evropskim partnerima trebala učiniti to da EU ima daleko ozbiljniju posmatračku misiju na izborima (u Crnoj Gori) nego što je ima. To je, naravno, izuzetno teško za vlast koja ima nizak kredibilitet po pitanju fer i poštenih izbora kao što ga ima vlast u Beogradu”, rekao je Jeremić.

Upitan šta bi da je na vlasti drugačije radio po pitanju odnosa sa Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom, Jeremić je odgovorio da bi mu to bio jedan od najvažnijih prioriteta “sa iskrenim angažovanjem po pitanjima spajanja, a ne razdvajanja”.

“Odnosi BiH i Srbije su daleko od normalnih, stabilnih i konstruktivnih. Ima mnogo stvari koje su nerazriješene i koje ostaju kao teg o vratu svima, a naslijeđe su ratova devedesetih”, rekao je Jeremić.

(StarMo)