Naslovnica Mostar “Jer nas se tiče”: Performans pred Vijećnicom

“Jer nas se tiče”: Performans pred Vijećnicom

141
foto: Fena

Mostar — Građanska inicijativa (GI) “Jer nas se tiče” u četvrtak je ispred Gradske vijećnice u Mostaru simboličnim performansom podsjetila na njihove zahtjeve za rješavanje problema deponije “Uborak”. Povod njihovog okupljanja je današnji izvještaj o radu gradonačelnika za 2021. godinu na Gradskom vijeću.

Iz Građanske inicijative donijeli su vreće pune smeća s Uborka i ostavili ih ispred Gradske vijećnice.

“Problem Uborka je spomenut samo jedanput u dosadašnjem radu gradonačelnika i to vezano uz studiju okoliša oko Uborka. Došli smo ovdje reći kako se do sada nije ništa učinilo. Tim povodom smo donijeli vreće pune smeća s Uborka, koje će jedno vrijeme stajati ovdje ispred Vijećnice nakon čega ćemo ga skloniti. Naša poruka je da to smeće nama stoji ‘pred vratima’ 24 sata, 365 dana u godini i niko ga ne sklanja”, rekao je predstavnik inicijative Fuad Hujdur, prenose mostarski portali, pozivajući se na Fenu.

Istakli su kako se njihovi zahtjevi kontinuirano zanemaruju, te su ponovno podsjetili kako zahtijevaju da se deponija Uborak sanira i zatvori, da se pronađe nova lokacija za deponiju, te da se postojeća deponija izbriše iz prostornog plana Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Hujdur je rekao kako oni kao inicijativa nisu zaduženi za traženje potencijalne nove lokacija za deponiju, već da taj problem moraju riješiti visokoobrazovani ljudi kako nalažu pravila i zakoni.

“Spominju se razni rokovi, ali ništa nismo dobili napismeno. Mi bi obustavili sve i povukli se, samo kad bi se ispunio makar jedan od naših zahtjeva, a dok se to ne ispuni, mi se povući nećemo”, zaključio je Hujdur.

Iz Građanske inicijative “Jer nas se tiče” pozvali su Gradsko vijeće Mostara i gradonačelnika Marija Kordića na saradnju i na prihvatanje njihovih zahtjeva.

(StarMo)