Naslovnica Mostar “Jer nas se tiče”: Ne vjerujemo više nadležnima na riječ

“Jer nas se tiče”: Ne vjerujemo više nadležnima na riječ

101

Mostar — Građanska inicijativa “Jer nas se tiče”, koja se zalaže za zatvaranje deponije komunalnog otpada na Uborku kod Mostara, saopćila je kako je spremna na saradnju s Gradom Mostarom, ali pod uslovom da se postave jasni rokovi za zatvaranje i sanaciju odlagališta.

Nakon što je u petak mostarski gradonačelnik Mario Kordić pozvao aktiviste iz navedene inicijative da povuku tužbu na Plan prilagođavanja upravljanja otpadom za deponiji Uborak, jer tužba koči cijeli taj proces, iz Inicijative “Jer nas se tiče” saopćili su kako su spremni povući tužbu i sarađivati s Gradom u svrhu brzog rješavanja problema deponije.

“Međutim, moramo naglasiti i to da cilj Udruženja nije samo brzo rješavanje ovog problema, nego istovremeno i njegovo rješavanje u korist stanovnika Mostara i cijele doline Neretve! Nakon mnogo neispunjenih obećanja građani, nažalost, više nisu u mogućnosti vjerovati nadležnima na riječ”, navodi se dalje u saopćenju, prenosi Fena.

Stoga, prije povlačenja tužbe, aktivisti traže konkretan rok za zatvaranje deponije (ne duži od 5 godina), zatim rok sanacije i rok za iznalaženje lokacije novog odlagališta.

“Bez konkretnih rokova i potpisanih odluka ne možemo povući tužbu, s obzirom na to da se naše povjerenje, godinama zasnivano na riječima, svakog puta izigralo i građani su oni koji sve ove godine ispaštaju”, poručili su iz Građanske inicijative “Jer nas se tiče”.

(StarMo)