Naslovnica Mostar “Jer nas se tiče”: Na usluzi smo građanima Mostara

“Jer nas se tiče”: Na usluzi smo građanima Mostara

291
foto: RSE

Mostar — Udruženje građana “Jer nas se tiče” iz Mostara počeli su prije nekoliko dana da proizvode zaštitne maske i rukavice kojih nema trenutno kupiti u ovom gradu na jugu Bosne i Hercegovine.

Radi se o udruženju koje je nastalo iz istoimene građanske inicijative. Okuplja mještane dva naselja Bijelo Polje i Vrapčići, udaljenih desetak kilometara od Mostara, koji od juna 2019. godine traže zatvaranje, sanaciju i izmještanje deponije Uborak.

Članovi Udruženja i mještani su u više navrata bili blokirali deponiju ili prilazni put, zbog čega je Mostar bio zatrpan smećem po ulicama.

Posljednju blokadu su prekinuli 8. marta.

Predsjednik Udruženja “Jer nas se tiče”, Omer Hujdur, za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako i ovaj put, u vrijeme krize izazvane epidemijom korona virusa, žele biti na usluzi građanima.

“Pošto u gradu Mostaru vlada nestašica zaštitnih maski, nema ih se gdje kupiti, nema ih se gdje nabaviti, mi smo odlučili da krenemo u pravljenje ovih maski po domaćinstvima. Žene, koje su članice udruženja, počele su da kroje, nabavimo materijal, pravimo te maske”, izjavio je Hujdur za RSE.

U Udruženju “Jer nas se tiče” objašnjavaju da se radi o pamučnim maskama, koje oni sami dezinficiraju, višekratnim maskama, koje se mogu oprati i ponovo koristiti.

To za RSE potvrđuje i Samija Kazazić, jedna od članica Udruženja “Jer nas se tiče”, uz riječi kako maske izrađuju sami, u kućnoj radinosti, poštujući mjere prevencije.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)