Naslovnica Mostar “Jer nas se tiče”: Ministrica Đapo da ispuni obećanje

“Jer nas se tiče”: Ministrica Đapo da ispuni obećanje

492
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Udruženje građana “Jer nas se tiče” Mostar saopćilo je u petak kako je istekao rok od 10 dana, koliko je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo dala kantonalnim i gradskim vlastima da učine nešto kada je u pitanju problem deponije na lokaciji Uborak, te pozivaju ministricu na reagiranje.

“Danas, 20. 12. 2019. ističe rok od 10 dana, koliko je federalna ministrica Đapo rekla da će čekati kantonalne i gradske vlasti da učine nešto u povodu zatvaranja i saniranja postojeće deponije, kao i nalaženje nove lokacije, prije nego što da nalog da se trenutna deponija na lokaciji Uborak zapečati”, navode iz Udruženja.

Podsjećaju da su građani okupljeni oko inicijative “Jer nas se tiče” od 4. 12. 2019. ispred ulaza u deponiju s jednim ciljem – zatvaranje postojeće lokacije i traženje nove.

“U međuvremenu su neovlaštene osobe poslale specijalnu i interventnu policiju da odblokiraju ulaz u deponiju koja je 3. 12. 2019. izgubila sve dozvole za rad i od tada radi ilegalno. Protiv njih su napravljene i predane krivične prijave”, navodi se u saopštenju, koje prenosi Fena.

Građani očekuju od svih nadležnih nivoa vlasti da ozbiljno pristupe rješavanju “ovog gorućeg problema u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu”.

“Ovo nije neorganizirana niti agresivna grupa građana. Mi znamo da se rješenje ne može naći preko noći, ali smatramo da se što prije mora krenuti u nalaženje dugoročnog rješenja gazdovanja otpadom. Ministrica Đapo je dala usmeno obećanje, koje očekujemo da sada i ispuni, budući da su se stekli svi uslovi”, kazao je predsjednik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur.

Istakao je kako niko ništa nije uradio još od juna do danas po pitanju deponije na Uborku, pa tako ni u zadnjih 10 dana.

“Očekujemo da ministica Đapo konačno donese ispravnu odluku, odnosno rješenje o zatvaranju nelegalne deponije”, poručio je Hujdur.

Iz Udruženja podsjećaju na Izvještaj Zavoda za javno zdravstvo HNK o zdravstvenom stanju stanovništva od 2014. do 2018. koje govori o porastu malignih oboljenja za 70 posto, dok Mostar prednjači po broju oboljelih od karcinoma.

“Pozivamo nadležene da prestanu ignorirati ovaj problem, jer to što jedu zamrznutu ribu i piju flaširanu vodu ih ne štiti od otrova koji ističu iz deponije i šire se dolinom Neretve”, navodi se u saopštenju.

(StarMo)