Naslovnica BiH Jelka Milićević: Vide se rezultati Reformske agende

Jelka Milićević: Vide se rezultati Reformske agende

379
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Federalna ministrica finansija Jelka Milićević danas je nakon sjednice Vlade Federacije BiH izjavila da su vidljivi rezultati provedbe Reformske agende, kao što su isplata prvih penzija sa jedinstvenog računa Trezora, te unapređenje poslovnog okruženja.

“Čini mi se da je Reformska agenda stvorila dobre pretpostavke i svi ti rezultati pomalo se vide”, ocijenila je Milićević.

Također, jedan od zadataka Vlade bio je da se u okviru postojećih stopa poreza napravi sve što je moguće kako bi bila veća naplata, smanjenje prostora za sivu ekonomiju, nelegalnog poslovanja i stvaranje istih uslova za sve privredne subjekte.

“Jedna od tih tačaka bio je projekat Reforme fiskalnog sektora (FAR) koji smo potpisali sa USAID-om. Svakako je bila potreba da se napravi pregled i analiza svih naknada i taksi neporeznih prihoda a interno parafiskalnih nameta. Naime, opredjeljenje Vlade je da se naprave uslovi za zadržavanje postojećih stopa ili čak za rasterećenje troškova rada, ali s druge strane u okviru nadležnosti, ustavnih prava da niži nivoi vlasti pojedinačno donose odluke, zakone i uredbe o ‘neporeznim naknadama’. Iz navedenih razloga, uz dobru saradnju općina i gradova, došlo se do zaključka da se stvori prostor da se te naknade harmoniziraju na području cijele Federacije BiH”, rekla je Milićević.

Takvih naknada ima više od 3.000, te se pokazalo da mnoge nisu opravdane jer nemaju protivuslugu. Također, donesene su bez nekih većih zakonskih osnova.

“Nakon uspostave Registra omogućeno je na web stranici Federalnog ministarstva finansija da se vidi kolike su te naknade u pojedinim sredinama. Naredni korak je donošenje zakona koji će stvoriti obavezu prijave naknada. U skladu s poticajnom politikom imamo pravo da pozovemo niže nivoe vlasti da harmoniziraju naknade i na određeni način smanjimo. One dobrim dijelom utiču na to gdje će potencijalni domaći i strani investitiri moći investirati”, dodala je Milićević nakon sjednice Vlade na kojoj je utvrđen Prijedlog zakona o jedinstvenom registru taksi i naknada u FBiH.

Zbog ovih aktivnosti djeluje Fiskalno koordinacijsko tijelo unutar Ministarstva finansija FBiH, kojeg čine federalna ministrica finansija, deset ministara finansija kantona i predstavnik Saveza općina i gradova.

Osvrnula se i na činjenicu da je u ovom trenutku u Federaciji BiH 530.000 zaposlenih, što je najveća cifra od postojanja FBiH to jest “najveća brojka ljudi koji imaju radni odnos i na koje se plaćaju porezi i doprinosi“.

“Taj broj zaposlenih koji se povećavao u protekle četiri godine, rekla bih da je bio zaslužan što se stabilizirao i Fond PIO. Kada smo mi došli, on je bio u dubiozi, zatekli smo deficit. Sve što je kasnije rađeno u FBiH, rađeno je na dodatnom upošljavanju. Osigurali smo 50 miliona KM za prvo zapošljavanje i samozapošljavanje”, rekla je Milićević.

(StarMo)